Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kdo skupuje posledních 14 let státní dluh USA?

22. 7. 2022

Kdo skupuje posledních 14 let státní dluh USA?

Pavel Rjabov

(spydell) 20220720

 

Kdo skupuje státní dluh USA? Když začnou problémy s financováním amerického státního dluhu, americký establishment se vzchopí a začne škodit a blbnout.

 

Často chaoticky a ve velkém měřítku. Hlavními oběťmi jsou nechráněné země, lovci "demokratických impulsů".

 

Dva hlavní držitelé amerického vládního dluhu míří k odchodu. Nerezidenti se zbavují státních dluhopisů jako nikdy předtím a Fed zahájil program snižování bilance.

 

Struktura držitelů amerického vládního dluhu (podle tržního odhadu) zahrnuje: cizince - 34 %; Fed - 26 %; investiční fondy, makléře a dealery - 10 %; domácnosti - 3 % přímo a 7 % nepřímo prostřednictvím podílových fondů; komerční banky - 7 %; vládní fondy - 9 %; pojišťovny a penzijní fondy - 4 %.

 

Od 2. čtvrtletí 2008 (za 14 let) vzrostl veřejný dluh USA o 18 bilionů dolarů - hlavními nákupčími byli FED (5,4 bilionu dolarů) a nerezidenti (5 bilionů dolarů). Ze scény odcházejí ti, kteří za posledních 14 let tvořili téměř 60 % všech nákupů amerických pokladničních poukázek a směnek.

 

Na třetím místě jsou domácnosti prostřednictvím přímých (580 mld.) a nepřímých nákupů (1,3 bil.), na čtvrtém místě investiční fondy, makléři a dealeři (cca 2 bil.), dále komerční banky (cca 1,5 bil.), vládní fondy - 1,3 bil. a pojišťovny a penzijní fondy téměř nenakupují - 630 mld. To vše jsou kumulované nákupy za 14 let.

 

Po kovidovém šílenství vzrostlo tržní ocenění vládního dluhu o 5,8 bilionu. Domácnosti byly čistými prodejci o 665 miliard, FED zachytil téměř 60 % nárůstu vládního dluhu, vládní fondy o 800 miliard, nerezidenti o 760 miliard, komerční banky o 775 miliard, investiční fondy, brokeři a dealeři o 658 miliard.

 

Investiční fondy a dealeři jsou v podstatě totéž co FED v jiné dimenzi, takže v dnešní realitě jsou totožní. Existuje likvidita - existují nákupy. Žádná likvidita - věci se začnou hroutit.

 

Úkolem soukromého sektoru je pokrýt prodeje Fedu a nerezidentů + financovat rozpočtový deficit. Úkol je nesplnitelný, bilance nesouhlasí … - Takže bude horko.

 

Někde to musí bouchnout, možná v Evropě? Evropa je jako popelnice s infantilními, zabedněnými a bezcharakterními politiky, kteří zcela ztratili svou suverenitu.

 

https://spydell.livejournal.com/735442.html

Překlad: st.hroch 20220720