Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kdo prohrál a kdo vyhrál ve válce Izraele s Hamasem

23. 5. 2021

Kdo prohrál a kdo vyhrál ve válce Izraele s Hamasem

Alexandr Štorm

21. května 2021

 

Izraelská vláda oficiálně potvrdila, že přijímá iniciativu Egypta na vzájemné ukončení střetu s Palestinou. Politici a experti to nepovažují za nejlepší rozhodnutí. Hlavním poraženým fakticky není Izrael, který situaci přežije, ale Netanjahu. Web Colonelcassad píše, že se rozhodnutí nedá nazvat vítězstvím, ale že Hamasu a „Islámskému džihádu“ taková malá válka umožnila získat mnoho politických bodů. Válka pro ně skončila v době, kdy už na Izrael stejně nešlo moc útočit.

 

Člen izraelského Knessetu Itamar Ben Gvir řekl, že „ostudné ukončení střetu – to je špatná kapitulace před terorem a diktátem Hamasu, je to těžká noc pro Izrael a izraelské sebeovládání“.

 

Případný nástupce Netanjahua Yair Lapid uvedl, že válka byla ukončena na naléhavou žádost Bidena, kterou Izrael nemohl ignorovat, protože podporu USA stále potřebuje. Velvyslanec Izraele v OSN Erdan prohlásil, že někteří členové OSN by byli šťastní, pokud by při pokračování války bylo více mrtvých Izraelců.

 

Jsou lidé, kteří věří, že na Netanjahua tlačil Biden, který mu několikrát volal a žádal to „ukončit“. Potvrdil to Lapid. Není vyloučeno (ač je v tom určitá ironie), že Biden skutečně tuto válku omezil, začala být příliš toxická pro Izrael i pro USA.

 

Po všech důrazných prohlášeních musel Izrael vyhlásit jednostranné příměří. Přesně jako dříve ohlásil pozemní operaci, ale po hysterických telefonátech z Washingtonu nakonec vojáky nikam neposlal.

 

Izraelská pravice je důrazně nespokojená. Hamas už vyhlásil své vítězství s tím, že všechny své povinnosti k palestinskému lidu splnil. Nyní začne informační válka obou stran o tom, kdo zvítězil. Obdobně se obě strany hádaly ve válce v Libanonu v roce 2006, kdy Izrael zpochybňoval vítězství Hizballáhu.

 

Expert na předmětnou otázku si myslí, že zvítězili sponzoři Hamasu, jehož rukama se skvěle poprali s Izraelem. Ten kromě zabití několika desítek bojovníků a zničení části Gazy ničeho skutečného nedosáhl a podstatné výlohy ponese on.

 

Nyní je Egypt garantem správného chování Hamasu a k tomu napumpoval 500 milionů USD na obnovení Gazy. Není vyloučeno, že Hamas získá další peníze od Kataru, Turecka a Íránu. Dá mu to možnost začít s hromaděním raket na další válku a bude mít navíc zkušenosti z boje proti izraelské protivzdušné obraně.

 

I Izrael se nejspíš připraví, má zkušenost s překonáváním systémů PVO za pomoci zaplavení levnými raketami. Izrael dal do této války o hodně víc peněz a nyní ještě řeší otázky vystěhování Palestinců z jejich domovů v Jeruzalémě a situaci kolem Al-Aksy.

 

Nakonec ze situace nemá výhody Izrael, protože s výdaji Hamasu pomáhají sousedé. Oběti civilistů budou využity v propagandě proti Izraeli. Mezinárodní postavení Izraele se po této válce zkomplikovalo a katastrofálně prohrál informační válku.

 

Ve volbách očekává Hamas nárůst svého politického kapitálu. Budou-li předčasné volby, budou hodnoceny činy Netanjahua. Lidé si pamatují „židovské pogromy“ a povstání Palestinců bude mít dlouhodobé následky. Pro Izrael bude nyní obtížné mluvit o světě mezi etniky. Západní média nebudou stát na jeho straně.

 

Sousední státy byly v klidu. Írán s potěšením pozoroval, jak dříve k němu nepřátelský Hamas odpaluje íránské rakety na města jednoho z hlavních íránských protivníků. Přitom Hamas od Íránu a Hizballáhu nic nepožadoval, nechtěl být závislý na íránském táboře. Turecko vydalo velké množství silných prohlášení, ale kromě nich se nic nedělo.

 

Možná se bude zvyšovat demonstrativní hospodářská pomoc Turecka Palestincům v Gaze, aby se předvedla jeho role. Jenomže Erdogan nemá peníze, aby Hamasu a pásmu Gazy poskytl velké zdroje. Celá tato válka bude nejdražší pro Katar.

 

Palestinská otázka nezmizela. Není to poslední případ. Ztráta funkčnosti USA na Blízkém východě bude pro zahraniční situaci Izraele i nadále velmi složitá, jak píše ve své úvaze expert.

 

Převzato z Pravda.ru

outsidermedia.cz