Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kdo má svůj vlastní názor, bude umlčen.

20. 7. 2023

Kdo má svůj vlastní názor, bude umlčen.

 Rajchl pod palbou

Advokát a předseda strany PRO Jindřich Rajchl se vyjádřil ke dvěma žalobám. Jednak k té, v níž zastupuje Jordanku Jiráskovou proti Tomáši Etzlerovi. A také ke kárné žalobě na jeho osobu z pera České advokátní komory.

Jindřich Rajchl (PRO)

19. července 2023 - 10:30

 

Rajchl popsal soud s novinářem Tomášem Etzlerem, kterého žaluje Jordanka Jirásková za nařčení z kolaborace a napomáhání Kremlu. Dle něho bude tento proces zásadní pro vytyčení hranic, protože jen tak napsat, že někdo kolaboruje s cizí mocí, prostě nelze. 

 

„To je jako byste psali, že je vrah, pedofil nebo zločinec,“ popsal a věří, že soud jím dá za pravdu, ale také očekává, že ať bude rozsudek soudu první instance jakýkoliv, tak se jedna strana sporu odvolá. Odhaduje, že se případ dostane přes dovolání až na Nejvyšší soud ČR v Brně. 

 

Podotkl, že schvalování ruské invaze je dle nejvyššího státního zástupce Stříže trestný čin, tím spíše není možné někoho bezdůvodně obvinit. Podle Rajchla je každý, kdo říká něco jiného, než je oficiální proud, obviněn, že přijímá ruskou propagandu. 

 

„Vy nemůžete mít svůj vlastní názor. Vy můžete mít buď ten správný názor, nebo kopírujete ruskou propagandu. Vlastní názor mít nemůžete,“ shrnul předseda PRO Rajchl.

 

Jako příklad dal Bulharsko, kde prezident prohlásil, že Ukrajinci válčí a Evropa platí účet. A byl obviněn bulharským premiérem, že naskakuje na ruskou propagandu a že se jedná o součást ruské hybridní války. V souvislosti s tím také prohlásil, že je zvědav, jak dopadne kárná žaloba za to, že měl "nepřímo vyzývat k zabití političek“. Předně se vymezil, že výkon funkce předsedy politické strany nemůže být brán jako výkon advokacie. 

 

„Já budu obviněn za doslovné překopírování citátu Ernesta Hemingwaye,“ zmínil Rajchl, protože citoval jeho slova "Věřím, že všichni ti, kteří těží z války a přispívají k jejímu vzniku, by měli být zastřeleni hned první den občany své země.“ A kárná komise Česká advokátní komora to vyhodnotila jako podněcování k zastřelení političek. Rajchl se posměšně vyjádřil, že to je jako by citoval "Ostatně soudím, že Kartágo musí být zničeno“ a někdo by z toho udělal, že chce ničit města. 

 

V této kárné žalobě ho bude obhajovat právnička Klára Samková. Poznamenal, že nevyzývá k násilí, naopak vyzývá k míru a k pacifismu. Což dokázal i tím, že pak citoval Benjamina Franklina, který prohlásil, že není dobré války a špatného míru. 

 

„Kdokoliv, kdo těží z války, tak by měl být terčem opovržení ze strany občanů, měl by být zcela jednoznačně odsouzen za to, že se podílí na vzniku války,“ prohlásil Rajchl a znovu popřel, že by k zabíjení političek vyzýval. Pokud by se jednalo o výzvu k zabití, pak by kárná komise dle něho musela konstatovat, že Dana Drábová, Markéta Adamová Pekarová a Jana Černochová těží z války a přispívají k jejímu vzniku.

 

 

Předseda PRO Rajchl dále srovnal svou situaci s Pavlem Novotným, který necitoval nikoho, prohlašoval, že by Češi válku potřebovali, nemluvě o horších věcech, ale žádné popotahování nemá. Podle Rajchla je Česká advokátní komora (ČAK) zneužívána pro politický boj. Připomenul dále, že ČAK má smutnou historii, kdy za protektorátu vyloučila židovské advokáty a za komunismu perzekvovala advokáty hájící disidenty. Tedy by alespoň dnes neměla být poplatná režimu.

 

Rajchl také prohlásil, že v podstatě nemůže prohrát. Buď bude osvobozen, nebo se dokáže, že v ČR už je totalita a je možné říkat jenom něco a jen vůči někomu.

 

(dan, prvnizpravy.cz)