Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kdo má plná ústa svobody, ten je pro svobodu spíš nebezpečný

2. 8. 2022

Kdo má plná ústa svobody, ten je pro svobodu spíš nebezpečný

1.8.2022 13:57

To je případ novinářů z Forum24. Ti si při svém vzniku dali do vínku, že vytvořili "skupinu demokraticky smýšlejících novinářů", jejichž úkolem je "bránit prostor pro svobodné šíření informací". Pak se na jejich titulních stránkách objevují také informace o Free Czech Media, která prý sdružují nová svobodná média, s nimiž bojují proti oligarchickému systému. Většina jejich "boje", který naštěstí probíhal většinou na úplném okraji zájmu společnosti, byla věnována A. Babišovi.

Náčelníkem této skupiny "svobodných novinářů" je Pavel Šafr. Pamatuji si, jak v době, kdy jsem byl českým premiérem a právě jsem byl na státní návštěvě v Indii (tuším v prosinci 2005) napsal článek "Paroubek nebo svoboda". V tomto článku velmi vážným způsobem rozvíjel teze o tom, kterak jsem, coby premiér řádně zvolený Poslaneckou sněmovnou, nebezpečný pro českou demokracii. Kolo osudu se pohnulo a tak Šafrovci ve Forum24 začali cílevědomě pronásledovat A. Babiše a hájit jejich poněkud ujeté vidění světa. Na tuto životní filozofii navázal v článku editor Jandourek, kterého zřejmě rozlítil můj článek věnovaný problematice Ukrajiny pod názvem "Vyklouzne Evropa z ukrajinské pasti?"

V článku uvádím smutná fakta a to, že ukrajinská armáda není schopna vytlačit ruské interventy z jižní a východní Ukrajiny. Ale ve svém článku se zabývám především dopady této od počátku zbytečné války mezi Ruskem a Ukrajinou podporovanou celým Západem na životní úroveň českého obyvatelstva. Růst cen energetických surovin v důsledku tohoto konfliktu způsobuje abnormálně vysokou inflaci v zemích EU a enormní (blížící se 20%) v České republice. A v tom vidím problém při všech sympatiích, které mohu mít k oběti agresora a tím je Ukrajina. A pokud Ukrajina není schopna změnit situaci na bojišti ve svůj prospěch a zatlačit ruská vojska na jejich území, pak je nejlepším východiskem z dané situace diplomatické jednání. Blábolit něco o Mnichovu v souvislosti s mou osobou, nebo něco o tom že jsem "geniální analytik" či "putinovský agitátor" je nevkusné. Jandourek s Šafrem by se za to měli omluvit. Ale jelikož vím, že tito hoši nepatří ke slušné společnosti, omluvu nečekám.

Slušná společnost a FORUM24, to je oxymóron. A do toho všeho zamotá ještě náš rozvášněný editor Lavrova a „klauna Medveděva" a začne fantazírovat o svobodě na Ukrajině. Přeju mu jeho názory a také sdílím jeho čísla o emigraci. Snad jenom mohl dodat, že ještě před touto invazí došlo za posledních 30let k exodu 11milionů Ukrajinců z jejich země. Bylo by zajímavé vědět, jaké toho byly důvody. Proč vlastně čtvrtina národa zmizela za 30 let ze své země?

Snad se ještě zastavím v závěru u Gerharda Schrödera, kterého Janďourek nevybíravě napadá a spojuje s mou osobou. Že prý jsem jeho přítelem. Ano, byl jsem jeho politickým přítelem. V posledních 13ti letech jsem Gerharda osobně neviděl a tak těžko mluvit o nějakém přátelství. To je další blábol a lež, kterého se vášnivý autor proti mé osobě dopustil.

Na závěr bych chtěl říci, že skupině svobodných novinářů z Forum24 naprosto nevadilo, když 24.2. byla protiústavně a protizákonně pozastavena fakticky českou vládou činnost tzv. proruských médií. Neslyšel jsem ani hugo, které by Jandourek ze sebe vypravil na tohle porušení svobody slova. Vaše věc, tedy server na kterém často píši, zakázán nebyl.

 Jiří Paroubek