Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kdo komu co slíbil, diví se Benešová nálezu Ústavního soudu

3. 2. 2021

Kdo komu co slíbil, diví se Benešová nálezu Ústavního soudu

3.2.2021 17:35

ČTK

 

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) označila středeční nález Ústavního soudu k volebnímu zákonu za divný, podle ní nepůsobí objektivně. Uvedla to v rozhovoru pro Deník N. Podle ministryně nelze vyloučit, že soudci za své rozhodnutí mohli dostat něco přislíbeno.

 

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) Foto: Milan Malíček, Právo

 

„Soudci jsou jenom lidi, někteří chtějí opakovat mandát,” prohlásila Benešová. Ústavní soudce jmenuje prezident se souhlasem Senátu.

 

Rozhodnutí soudu ministryně označila za „vrcholové číslo”, nad kterým zůstává rozum stát. „Na ústavním nálezu mi hlavně vadí, že to tam měli přes tři roky a teď pár měsíců před volbami najednou rozhodují,” podotkla. „Co je za tím? Komu se kdo zavázal, kdo komu co slíbil?” pokračovala.

 

Premiér Babiš zaútočil na Ústavní soud i RychetskéhoDomácí

 

„Samozřejmě žádné důkazy nemám, ale takhle funguje život. A pan Rychetský už se jednou vyjadřoval, takže nevím. Jestli si pomýšlí třeba na prezidenta, nevím,” řekla o předsedovi soudu Pavlu Rychetském.

„Už minule tak nějak komentoval politické dění, což by jako předseda Ústavního soudu neměl. Takže není to poprvé,” doplnila.

 

Ústavní soud nechce ovlivňovat politiku, tvrdí Rychetský. Na Hrad nepomýšlíDomácí

Ústavní soud nechce ovlivňovat politiku, tvrdí Rychetský. Na Hrad nepomýšlí

Rozhodnutí podle ní způsobí chaos na české politické scéně. „Myslím, že po tom, co udělali, tam nastaly mezery. Bez náhrady zrušili ustanovení, teď je nutno přijmout rychle novelu, což se nemusí povést. Je to celé narychlo a sporné, ne všichni soudci s tím souhlasili,” poznamenala.

Ministryně se zatím se zněním nálezu neseznámila. „Přečtu si to v klidu večer, těžko se budu podrobně vyjadřovat, navíc nejsem ústavní právník. Nechci ingerovat do věcí, které mi nepřísluší. Ale je to prostě celé takové zvláštní,” uzavřela.

 

Ústavní soud zrušil část volebního zákona, ulevil koalicím a zrušil bonus pro vítězeDomácí

Ústavní soud zrušil část volebního zákona, ulevil koalicím a zrušil bonus pro vítěze

Soud zrušil část volebního zákona kvůli porušení rovnosti volebního práva a šancí kandidujících subjektů. Koalicím stran a hnutí postačí pro vstup do Sněmovny získání pěti procent hlasů. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) se Ústavní soud snaží ovlivnit politickou situaci v zemi a otřásá důvěrou lidí v ústavní systém. Rychetský podle něj není nestranným ústavním soudcem. Premiér také nepovažuje za reálné, že by se Sněmovna rychle shodla na novém znění zákona.

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář