Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kde najít elitu

10. 10. 2019

Ze všech možných stran zaznívají výzvy burcující proti elitě. Organizátor demonstrací Milionu chvilek upozorňuje, že ti nahoře, tedy elita se nezajímají o to, jak žije dolních čtyřicet procent společnosti a nevedou s nimi dialog. Stejně tak brojí proti zrádným  elitám Okamurova SPD a vyzvedává zájmy obyčejných lidí. Na ustavujícím sněmu Trikolóry se patrně naráželo na nějakou zahálčivou a nezodpovědnou elitu, když se hovořilo o tom, že přišel čas vrátit tuto zemi lidem, kteří pracují.

   Nedávno byly publikovány výsledky výzkumu sociální struktury naší země, který vznikl z iniciativy Českého rozhlasu. Výzkumníci jednoznačně konstatovali, že u nás se zatím nevytvořila horní vrstva, tedy elita. Na vrcholku pyramidy najdeme dvě různě profilované skupiny, které tvoří horní část střední třídy. Bude to těžké, vzít si zemi zpět od elity, když neexistuje.

   I když má zmíněný sociologický výzkum řadu problematických míst, tvrzení o neexistenci elity v naší zemi je třeba brát vážně. Pouze se potvrzuje to, co před dvěma lety publikovala trojice francouzských sociologů ve velké srovnávací studii nazvané Sociální třídy v Evropě. Česká republika patří mezi země, ve kterých bychom horní vrstvu, tedy elitu hledali marně. Podobně jako třeba v Bulharsku a Rumunsku a na rozdíl například od Polska a pobaltských zemí co se týče států střední a východní Evropy.

   Chápeme-li elitu jako horní majetkovou a příjmovou vrstvu kontrolující velké firmy, banky, pojišťovny a profitující z těžby uhlí, výroby ocele, aut či z vaření piva, pak se za naší elitou musíme vydat do států, jako je Německo, Francie, Nizozemí či Rakousko. Jak tyto cizince přesvědčíme, aby nám vrátili naši zem?

   Elitu můžeme ovšem chápat také v přeneseném slova smyslu, a sice jako skupinu lidí, kteří reprezentují to nejlepší z morálních vlastností národa. Podle Ústavy bychom ji měli hledat v nejvyšších patrech zastupitelského systému, tedy především v senátorských lavicích.

   Z toho by mohli mít radost autoři již zmíněného českého sociologického výzkumu. Jejich závěr o neexistenci elity by se jim potvrdil sice na malém, ale zato vysoce reprezentativním vzorku.

 

Prof. J. Keller

Přišlo e-poštou

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář