Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kde jsou ti ruští a čínští špioni?

4. 12. 2019

Kde jsou ti ruští a čínští špioni?

 
29.11.2019 16:10
Výroční zpráva české kontrarozvědky, BIS, jako vždy velmi květnatě hovoří o pronikání ruských a čínských agentů. Ruští agenti mají podle BIS šířit dezinformace, což prý představovalo „nejzávažnější hrozbu pro ústavnost ČR… v roce 2018“. Čínští agenti zase mají penetrovat do společenských elit. Je to zkrátka velká legrace. Jak trefně poznamenalo čínské velvyslanectví v Praze, je to jako obvykle pouze tvrzení BIS, a to bez jakýchkoliv důkazů.

Řekněme si to otevřeně, je spíše otázkou, které cizí (spřátelené) moci slouží dnes česká kontrarozvědka. Nemám nic proti našim americkým spojencům, ale to, že slyší trávu růst a že zapojují své propagandistické fantazie a vize do boje o získání pozic amerických firem v obchodním boji ve světě dnes především s čínskými firmami, je čím dál zřejmější.

Některé americké firmy v podstatě technologicky zaostávají za svými čínskými konkurenty a americká exekutiva, s využitím nejrůznějších prostředků se jim snaží v tomto konkurenčním boji pomoci. A to často tím, že se snaží čínské firmy zcela diskvalifikovat, jako údajnou bezpečnostní hrozbu, pro ten který západní spojenecký stát. Technologické zaostávání Západu za Čínou v některých oblastech se ovšem neodstraní administrativními zákazy, či vytvářením protičínské hysterie, ba ani vyššími výdaji na zbrojení. Spíše než na zbrojení by peníze v často nesmyslné výši používané na nákup super drahých zbrojních systémů měly být využity na investice do vzdělávání, školství, výzkumu, vývoje, inovací, dopravní infrastruktury atd.. A to se týká celého Západu a pochopitelně v míře vrchovaté také České republiky.

Příští zpráva BIS, pokud bude znovu opakovat trapná klišé o ruských a čínských a možná i severokorejských či íránských špionech, může být rovnou přidána jako příloha do zvláštního vydáni Dikobrazu (pokud tedy tento časopis ještě vůbec vychází).

Jiří Paroubek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář