Jdi na obsah Jdi na menu
 


Každý odpůrce německé říše bude zničen!

19. 12. 2023

Každý odpůrce německé říše bude zničen!

Z projevu K. H. Franka v Praze, 18. října 1942 *

 

...Chceme použít této chvíle abychom si připomněli politickou zá­věť padlého mučedníka, Reinhardta Heydricha, ukazující do budouc­nosti, abychom promluvili o úkolu a závazku, jež Vůdce a říše - to znamená dějiny - uložili lidem tohoto prostoru a jež musí být splněny, protože tak tomu chce osud....

 

Po formálním státoprávním vtělení Čech a Moravy do Říše úkol zní: Čechy a Moravu a jejich obyvatelstvo úplně duchovně a duševně dobýt zpět pro Říši a říšskou myšlenku...Naše vítězství přivodí defi­nitivní vyřazení věčných kazimírů a tím pro Evropu nový trvalý řád a skutečný mír.

 

Kdo stojí stranou, kdo se krčí anebo tajně sabotuje, stojí v táboře nepřátel a bude vyhlazen podle válečného práva. Právě tak nemilosrd­ně jako zbabělec na frontě bude zničen zrádce v domovině. Dokázali jsme to a v budoucnosti budeme ještě tvrdší. Nejvyšším za­stáncem této zásady byl padlý Reinhardt Heydrich.

 

Krvavá vina, kterou vrahové uvalili na celý český národ a kterou jej zatížili, je tak nesmírná, že může být smazána teprve tehdy, až po­litický odkaz Heydrichův bude splněn. Známe jej přesně a nikdy ne­ zakolísáme a nikdy neumdlíme, abychom dodrželi jasnou politickou linii Vůdce a půjdeme touto cestou až do konce...

 

Denní tisk 19. října 1942 * Projev při slavnostním přejmenování pražského nábřeží mezi Národním divadlem a Karlovým mostem na nábřeží Reinhardta Heydricha.