Jdi na obsah Jdi na menu
 


Karneval marnosti

2. 5. 2021

Karneval marnosti

  

   Poté, co KSČM vypověděla dohodu o toleranci menšinové vlády,  ozývají se ze všech stran obavy, co nám nyní hrozí. Podle premiéra hrozí destabilizace situace poté, co se jakžtakž podařilo dostat epidemii pod kontrolu.

   Podle opozice hrozí, že faktickou moc převezme prezident Zeman. Buď se prý vláda dostane pod jeho ještě větší vliv, anebo vznikne vláda úřednická, která půjde ve všem prezidentovi na ruku, takže až do podzimních voleb bude všechno jenom horší a horší.

 

   Zatímco koalice Spolu pod vedením ODS tlačí na to, aby vláda sama požádala o důvěru, kterou jí následně Parlament odmítne vyslovit, podle pirátů to není dobrý nápad. Řešení spatřují v rozpuštění sněmovny a v předčasných volbách.

   Můžeme si aspoň udělat obrázek, jak by asi probíhalo vládnutí dvou koalic, které se nemohou domluvit ani na tom, jak se k moci vlastně dostat.

   Ve skutečnosti bychom ale měli mít obavy z něčeho úplně jiného. Může dojít k tomu, že vláda a opozice vystupňují své soupeření a povedou boj všemi prostředky. Energicky se zapojí rovněž Senát ve snaze dosvědčit, že pojistkou demokracie je jedině on. Do sporů budou zapojeny soudy různých úrovní, které si dají záležet na  přehlídce šalamounských rozhodnutí.

   Díky těm, kdo cítí zodpovědnost, přitom život poběží jako obvykle. Lékaři a zdravotnický personál budou nadále obětavě pečovat o nemocné, prodavačky budou dále odbavovat zákazníky včetně těch, kteří nedodržují karanténu, popeláři budou dále poctivě vyvážet naše smetí, abychom se v něm neutopili.

   Právě v tom spočívá riziko úplně největší. Co když si pak někdo povšimne, že společnost nefunguje díky těm, kteří se ustavičně předvádějí v médiích a vedou urputné války o cokoliv, čím se mohou zviditelnit. Funguje naopak navzdory tomuto karnevalu marnosti.

   Nebylo by to poprvé, co by se zjistilo, že ti nahoře jsou příliš zahledění do sebe, kumulují příliš mnoho výsad, a přitom vykonávají žalostně málo služby celku.

 

Prof. J. Keller

Přišlo e-poštou

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář