Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kardinál Duka - Člověk jako muž a žena a ztracená cesta k Bohu

8. 9. 2023

Kardinál Duka - Člověk jako muž a žena a ztracená cesta k Bohu

"Život si nelze představit bez toho, abychom mohli říci „maminko“ a „tatínku“. I Bůh ke křesťanům promlouvá jako otec," řekl kardinál Duka během Mariánské soboty v Koclířově. A padla slova i o válce nejen na Ukrajině. 

kardinál Dominik Duka

8. září 2023 - 09:01

 

O první zářijové sobotě se v Koclířově konala Mariánská sobota s tématem Mariino srdce pro Evropu. Důvodem setkání bylo předání přesné kopie fatimské kaple v Portugalsku zástupcům biskupských konferencí střední a východní Evropy.

 

Při reprezentativní mezinárodní účasti bylo vrcholem kázání emeritního pražského arcibiskupa, kardinála Dominika Duky. A ten dokázal svou aktualizací mariánského kultu vyvolat rozruch. Na začátku zavzpomínal na papeže Jana Pavla II.

 

„Jemu vděčíme za svobodu, nejenom jako církev, ale jako Evropa. On dokázal, aby politika přestala být jenom handlem, ale aby se opírala o ty nejhlubší morální zásady,“ řekl kardinál Duka..

 

Pak své kázání přesunul k aktuálnímu dění v Evropě. „Válka na Ukrajině je hrozná, ale válka na Západě je stejně hrozná,“ uvedl kardinál.

 

„Dostali jsme se do ní proto, že jsme na naší cestě ztratili pannu Marii,“ zdůraznil. A její poselství Duka aktuálně vnímá jako poselství matky a ženy.

 

 

Život si nelze představit bez toho, abychom mohli říci „maminko“ a „tatínku“. I Bůh ke křesťanům promlouvá jako otec, což je podle kardinála základní odlišnost od islámu.

 

„Teď vím, že se dostanu do tisku, a nevadí mi to. Na světě není nejohroženější ukrajinský voják, na světě je dnes nejohroženější dítě,“ shrnul svůj výklad. Čelit vojenské agresi je bezesporu hrozné, ale stejně hrozné podle něj je sledovat dítě, které nemá ve svém srdci oporu.

 

„Židé a křesťané jsou opět jako za nacismu a komunismu pod tlakem, protože hájí manželství muže a ženy,“ vytyčil ostré srovnání. Mezi lidmi mu naslouchal i předseda lidovců Marian Jurečka.

 

Církev je podle kardinála tím, kdo toto musí říct a toto musí změnit tak, jako Jan Pavel II. dokázal změnit uvažování Západu směrem ke komunistickému režimu. V evropské civilizaci to podle něj byly právě křesťanské tradice a rituály, co dokázalo „měnit svět“. A něco takového potřebujeme i dnes.

 

Psali jsme:

Štefec:Západní mercedes betonovou zeď neprorazí

 

„Jestliže my křesťané budeme demonstrovat svou víru, ze které vychází naše naděje, tak se nemusíme bát ani klimatické katastrofy, ani problému s elektromobily, a můžeme hledět do budoucna, protože jsme nalezli smysl života. A víme, že člověk je bytost, která myslí,“ věří.

 

Že byl zpochybněn člověk jako muž a žena, to je podle „kardinála důchodce“, jak se sám Duka s nadsázkou nazývá, důsledkem toho, že jsme řekli ne Bohu. Česko podle něj není země ateistů, kteří by nevěřili v Boha, ale spíše takových, kteří věří, že to na světě zvládnou sami. Ale podle kardinála Duky tomu vždycky to tak není. 

 

Kardinál své víkendové kázání sdílel v den, kdy média informovala o společném dopisu celkem 66 velkých českých firem, které žádají premiéra Petra Fialu o podporu přijetí zákona o manželství pro všechny. Píšou v něm, že nerovné podmínky pro LGBT+ lidi znamenají pro zaměstnavatele náklady a pro společnost miliardové ekonomické ztráty. 

 

Fiala v reakci na to uvedl, že se nikdy nebránil debatě o posunu legislativy, aby stejnopohlavní páry měly víc práv a firmám za jejich podnět poděkoval. V debatě o posunu legislativy LGBT+ párů ale nedochází ke shodě na půdě Poslanecké sněmovny.

 

(jar, prvnizpravy.cz, foto: red.)