Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kanada a Německo obchází sankce - Dodají turbínu pro Gazprom

9. 7. 2022

Kanada a Německo obchází sankce - Dodají turbínu pro Gazprom

Západ se snaží najít východisko ze situace, kterou vytvořila jeho vlastní sankční politika.

Ilustrační foto

9. července 2022 - 07:20

 

Kanada potvrdila Německu, že odblokuje dodávku turbíny pro německou společnost Siemens , která je nezbytná pro provoz Nord Stream 1, a učinila výjimku ze sankcí.

Zdroj z německé vlády agentuře potvrdil, že Kanada již o dodávce turbíny rozhodla. Zařízení bude předáno Německu a ta ho již předá Gazpromu, aby Ottawa neporušila vlastní sankce.

 

Kreml v komentáři k situaci s možným návratem turbíny otevřeně prohlásil, že se tím zvýší dodávky plynu do Německa, které den předtím připustilo nemožnost včasného naplnění svých podzemních zásobníků.

 

Ukrajinská vláda si je již vědoma záměrů Kanady souhlasit s takto cíleným zrušením sankčních omezení vůči Rusku a považuje toto rozhodnutí za „nerozumné a nebezpečné pro režim sankcí“.

 

Šéf Gazpromu pro Evropu: Nord Stream 2 je připraven k práci


Ruská společnost Gazprom v polovině června oznámila, že omezuje dodávky zemního plynu přes plynovod Nord Stream 1 o 40 %. Důvodem jsou podle Rusů „předčasné opravárenské práce ze strany Siemensu“. Později Ruská federace uvedla, že problémy s opravou turbín pro plynovod Nord Stream v Kanadě by mohly vést k úplnému zastavení projektu a „katastrofě pro Německo “ .

V důsledku toho Německo v červenci oficiálně požádalo Kanadu o schválení zrušení sankcí a odblokování turbíny, která údajně zastavila tok Nord Streamu.

 http://www.regionalninovinky.cz/zpravy/zpravy/kanada-a-nemecko-obchazi-sankce-dodaji-turbinu-pro-gazprom/