Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kanada - Další skandál s ukrajinským SS

5. 10. 2023

Kanada - Další skandál s ukrajinským SS

5.10.2023 16:03

Kancelář generální guvernérky Kanady Mary Simonová se ve středu Kanaďanům omluvila za minulé udělení jednoho z nejvyšších kanadských vyznamenání, Řádu Kanady, bývalému ukrajinskému vojákovi divize Waffen SS Galizien (1. ukrajinská) Peteru Savarynovi. „Vyjadřujeme naši upřímnou omluvu Kanaďanům za jakoukoli bolest a utrpení, které toto ocenění mohlo způsobit,“ uvedla tisková služba guvernérky.

K omluvě dochází poté, co byl bývalý kancléř Albertské univerzity Peter Savaryn, který zemřel v roce 2017, identifikován jako bývalý voják  divize Waffen SS Galizien. Právě v této divizi sloužil také  Jaroslav Hunka, jehož přítomnost a ocenění v kanadském parlamentu v den návštěvy Volodymyra Zelenského vyvolala mezinárodní  skandál.

Savarynovi, který byl také předsedou Světového ukrajinského kongresu, byl v červnu 1987 udělen Řád Kanady. Řád se uděluje jako ocenění těm, kteří se zasloužili o rozvoj vlasti a přispěli k rozvoji světa.

Přitom již o rok dříve dokončila práci tzv. Deschenesova komise, která analyzovala informace o  válečných zločincích pobývajících v Kanadě. Zpráva komise se skládá ze dvou částí, veřejně dostupných a několika stovek dosud utajovaných stran, ve kterých je také pojednáno o imigraci bývalých vojáků divize SS Galizien a jsou zde uvedena i jejich jména.

Premiér Justin Trudeau ve středu řekl, že vláda zprávu přezkoumá a zvažuje její zveřejnění v celém rozsahu. Mezi zastánce odtajnění patří politici Nové demokratické strany. Liberální poslanec Anthony Housefather ovšem podle CBC poznamenal, že tato záležitost je obtížná, protože vláda „nechce přispívat k utrpení mnoha komunit ve východní Evropě“.

(jap)

vasevec.cz 

Foto: Jak plyne z titulní fotografie, Savaryn nebyl jen řadovým nacistou.