Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kabinet kozlů-zahradníků, Marek Řezanka

9. 11. 2021

 

Kabinet kozlů-zahradníků

Marek Řezanka 

 

 Petr Fiala usiluje za každou cenu o vládu pěti stran, kde zvláště mezi Piráty a STAN panuje pnutí jako v manželství těsně před rozvodem. STAN totiž podvedl Piráty a porušil předvolební koaliční smlouvu, kde jasně stojí, že vybízení ke kroužkování je zakázáno.

 Jedním z těch, kdo smlouvu porušili, je i Vít Rakušan, kandidát na ministra vnitra. Má být na tomto resortu člověk, jenž veřejně porušuje dané dohody?

 Tím ale výčet problematických potenciálních ministrů zdaleka nekončí. Jméno Jana Lipavského (Piráti) na resortu zahraničí děsí mnohé zkušené diplomaty. Lipavský mj. pracoval v americké konzultační firmě McKinsey & Company. Diplomatické zkušenosti má nulové – a jediné, čím se vyznačuje, je jeho fanatický antiruský a antičínský postoj. Řekněme si otevřeně, že tento člověk je v politice dobrý tak leda na vyvolání války. Resort zahraničních věcí by se tak pod jeho vedením měl přejmenovat na Ministerstvo pro styk s USA.

 Rčení „kozel zahradníkem“ padne rovněž jako ulité na Zbyňka Stanjuru. V čele resortu financí by neměla stát osoba podezřelá z podvodného jednání.  

Jako primátor Opavy Stanjura tvrdil, že okamžitě po zvolení do funkce primátora ukončil své působení v akciové společnosti Eskon (Viz https://zpravy.aktualne.cz/domaci/politika/sef-poslancu-ods-priznal-ze-o-sve-firme-nerikal-pravdu/r~i:article:701594/). Byl ale usvědčen z toho, že ještě pět let po nástupu do funkce primátora, v roce 2007, vlastnil třetinu akcií firmy, která obchodovala s městem, a aktivně působil na její valné hromadě.

Poté, kdy se Stanjura stal začátkem května 2011 ve sněmovně předsedou poslaneckého klubu ODS, bylo odhaleno, že majitelé a manažeři společnosti Eskon už patnáct let obcházejí zákon a nezveřejňují v obchodním rejstříku informace o hospodaření. Na otázku, proč firma dlouhodobě porušovala zákon a tajila informace o svých finančních tocích, Stanjura odpověděl, že na povinnost publikovat účetní závěrky „zapomněl“.

 

V roce 2007, kdy vstoupil v platnost zákon o majetkovém přiznání, který politikům včetně starostů a primátorů nařizuje zveřejňovat své majetkové poměry, svůj podíl ve firmě Eskon převedl na manželku (Viz https://www.tyden.cz/rubriky/domaci/politika/opava-plati-z-mestskych-penez-rodinu-primatora_180969.html). Tentokrát ale Milion chvilek pro demokracii jistě proti panu Stanjurovi na náměstích demonstrovat nebude.

 

Za problematickou lze rovněž označit kandidaturu Marka Bendy (ODS) na resort spravedlnosti. O Bendově závěrečné práci na ZČU v Plzni na právnické fakultě se psalo zejména v souvislosti s jejím rozsahem (byla kratší, než být měla), a také s hrubými pravopisnými chybami. Tehdejší brněnský děkan Jiří Zlatuška doslova prohlásil: „Na pár řádcích svého výjimečného textu udělal autor tolik chyb, že by si zasloužil poslat zpět do základní školy. O nedbalosti, se kterou tomuto prominentovi diplomovou práci akceptoval jeho konzultant, nemluvě.“

 Pokud by se měl stát ministrem spravedlnosti Pavel Blažek (ODS), proti hovoří jeho selhání v kauze Diag Human.

 Kdyby měl do křesla ministra práce a sociálních věcí usednout Marian Jurečka (KDU-ČSL), který vystudoval obor rostlinolékařství (specializace ochrana rostlin) na Mendelově zemědělské a lesnické univerzitě v Brně, znamenalo by to, že tento významný resort bude řídit někdo naprosto nekompetentní.

 Ministrem pro legislativu má být Jakub Michálek (Piráti). Tento resort je možné pokládat za zbytečně vytvářený, jen aby Piráti měli další ministerstvo.

 Piráti ve volbách výsledkově zcela propadli. Získali pouze 4 poslance – a nárokují si tři ministerské posty. To je jednoduše nestoudné.

 Z výše uvedeného plyne jediné: V navrhovaném složení by se jednalo o vládu nekompetentní a ohrožující zájmy občanů České republiky.  

 

Jana má Petra…

 

Francii kdysi Rakušanka vládla:

Na konci vlády za hlavu se chytá.

Hladová smečka domáhá se žrádla,

za což ji kárá tlupa zcela sytá.

Rakušan u nás resort vnitra vítá.

Ambice má – tak nic mu nezabrání

navzdory smlouvě žehnat kroužkování.

Že Pirát utře? Vždyť jde o koryta.

Dodržet slovo? Tak to ani zdání:

Jana má Petra, Bára svého Víta.

 

Chobotnice je zvyklá na chapadla.

Snaha ji vzkřísit byla křečovitá.

Však nám již dlouho opozice chřadla.

S vidinou postů mlaská jen a škytá.

Čiší z ní strach a silná nervozita,

a také její dlouholeté přání:

Zase moct hrabat – a to bez přestání.

Však musí sloužit. Nenávist jí zmítá.

A co si platí lidé ze svých daní?:

Jana má Petra, Bára svého Víta.

 

Vrší se kopec špinavého prádla.

Důchodce zmrzne. To je banalita?

V teple je pakáž, co vždy směle kradla,

poctivá duše naopak je bita.

Grázl je chráněn – chudák to však schytá.

Rakušan rád má levné cestování.

Strašně chce na Hrad: Našel Bílou paní.

Podrazy se lží nikdy neodmítá,

Vidina moci dál ho popohání:

Jana má Petra, Bára svého Víta.

 

O co dnes kráčí? Že jsme obelháni.

Diskuse není. Ohnutý se klaní.

Budeme nazí v zimě, co je lítá.

Opasek škrtí bídné k uzoufání:

Jana má Petra, Bára svého Víta.

 

Namluveno: http://www.muamarek.cz/files/mp3/jana-ma-petra....mp3.