Jdi na obsah Jdi na menu
 


K Ukrajině čelem, k Česku zády. Holec zúčtoval s vládou

17. 12. 2022

K Ukrajině čelem, k Česku zády. Holec zúčtoval s vládou

Vláda premiéra Petra Fialy (ODS) není schopná podle politického komentátora Petra Holce pomoci komukoli v Česku. Ani, lidem, ani firmám. Kde ale pomáhat umí, to je na Ukrajině, a nebo Ukrajincům u nás. 

Petr Holec

17. prosince 2022 - 09:01

 

„Když začnete řešit složenky za elektřinu a za plyn, tak Ukrajina a to, že Fiala září na Ukrajině, jde stranou,“ spustil na českého občansko-demokratického premiéra Petra Fialu a vládu komentátor Petr Holec za její dosavadní řešení energetické krize. 

 

V rámci ní dle Holce nastanou těžké časy i pro české velké firmy, a to z důvodu, že se kroky naší vlády nedají srovnávat s těmi, co podnikla tamní vláda v Německu, ale i s těmi na Slovensku. 

 

„I po oznámeném stropu budou naše firmy platit více než nejen slovenské firmy, ale i mnohem větší a bohatší německé firmy,“ upozornil komentátor ve svém pořadu na XTV Holec Live a dále nastínil, co k vládní pomoci říkají lidé z průmyslu a větších firem.

 

Holec prohlásil, že nám v aktuálním předvánočním čase vláda a její předseda Petr Fiala „nadělují plnými doušky“ a mínil, že se český kabinet činí pouze v rámci pomoci pro Ruskem napadenou Ukrajinu a podle něj vláda pořád není schopna pořádně pomoct lidem ani firmám tady v Česku, ale pouze a jen na Ukrajině nebo Ukrajincům u nás.

 

 

Když premiér Petr Fiala říká, že vláda něco neudělá, pak si to podle Holce máme „otočit na ruby a přiblížíme se pravdě“. 

 

„Nebudeme snižovat spotřební daň, načež je vláda potom snížila. Nebudeme stropovat ceny energií pro lid, ale vláda to následně stejně to udělala. Nebudeme stropovat ceny pro firmy, načež to vláda stejně to udělala,“ shrnul působení a styl komunikace vlády Petr Holec.

 

Podle Holce zbyla Petru Fialovi už jen ta Ukrajina. 

 

„Nic jiného už tam není. Ale vláda a Petr Fiala už tuší, že i tohle mezi lidmi už nedrží, protože když prostě začnete řešit složenky za elektřinu a za plyn, tak Ukrajina a to, že Fiala září na Ukrajině, jde stranou,“ řekl dále moderátor.

 

K tomu, že se nedaří najít shoda na zastropování cen plynu v Evropské unii i přes tvrzení ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (za STAN), že je shoda „blízko“, pak připojil, že to „blokuje samozřejmě Německo“. Podle nej to naše předsednictví nedokázalo stále zlomit, což je hlavní důvod, proč vláda již přestává čekat na evropské řešení.

 

Když se lidé zeptají kohokoli z průmyslu a větších firem, pak se podle Holce dozvědí, že české firmy již dlouho ztrácejí konkurenceschopnost kvůli nárůstu cen elektřiny v Česku, který patřil v rámci Evropské unie k největším.

 

 

Kromě energií a souvisejících kroků vlády Holec rozebral i vyhoupnutí se prezidentské kandidátky Danuše Nerudové do čela průzkumů. 

 

„Teď by vyhrála první kolo. Já jsem se toho opravdu lekl. Říkal jsem si: Jak se to mohlo stát? Jestli to je přímá úměra mezi tím, čím prázdnější kandidát či kandidátka? A zvlášť na nejvyšší politickou ústavní funkci u nás,“ analyzoval situaci Holec s tím, že Nerudová se podle něj současnou vládou a jejími činiteli dosti inspiruje... a to ve lhaní.

 

Holec dále řekl, že se Nerudová inspirovala ohledně lhaní u Petra Fialy a také Víta Rakušana, protože začala používat a kombinovat jejich způsoby a manýry. Připomenul dále kauzu turbotitulů na Mendelově univerzitě v čase někdejšího působení Nerudové ve funkci rektorky této univerzity. 

 

Také jsem psali:

Štefec: Jak je to s ukrajinskými vojáky u nás? Kdo koho školí?

 

„Řekla ‚Já nic! Já o tom nevěděla, já tu školu jen vedla!‘ Okamžitě jsem si vzpomenul na velký oslzený oči Vítka Rakušana, když propukli všechny ty průsery STANu, které kulminovaly "Slepičákama" a korupční kauzou Dozimetr,“ poznamenal Holec a dodal, že Nerudová zřejmě tušila, co přijde, stejně jako podle něj i ministr Rakušan, když se rozhodl narychlo vyměnit policejního šéfa.

 

Nevynechal ani výrok kandidátky pro CNN Prima NEWS, že její největší handicap je to, že je žena, navíc mladá, k tomu i pohledná. 

 

„Zůstanu slušnej a nebudu říkat, kolik jí je. Každý si definujeme mládí, jak chceme,“ řekl závěrem Petr Holec s tím, že věří, že se scénář zvolení Nerudové za nástupce Miloše Zemana na Hradě nenaplní.

 

(nov, prvnizpravy.cz, foto: youtube)