Jdi na obsah Jdi na menu
 


K článku – „Německá otázka“ v Československu I

30. 12. 2020

               K článku – „Německá otázka“ v Československu I  

O tom, jaký vztah k Československu měla v druhé polovině 30. let minulého století většina tzv. sudetských Němců – znacizovaných henleinovců,  vylíčil sám K. Henlein ve svém projevu ve Vídni v r. 1941. Z jeho řeči uvádíme malou ukázku.

„Během několika let se sudetským Němcům podařilo ohrozit vnitř­ní stabilitu Československa tak zásadně a rozrušit jeho vnitřní pomě­ry tak dokonale, že bylo zralé pro likvidaci. To vše se mohlo stát jedině díky tomu, že všichni sudetští Němci se stali nacionálními so­cialisty.. .

Celý text vyvěsíme samostatně (příloha č.1).

Ale vůdce henleinovců ani tehdy neřekl vše, čím se ústředí a SdP také zabývalo. Jen krátce. Jde o tzv. Memorandum Hergel. Opět citát:

Vlastně nejnaléhavějším úkolem německého národa je… aby byla z Čech, Moravy a Slezska německá země. germanizace půdy může nastat jen tím způsobem, že český národ odtud fyzicky zmizí,… k čemuž může dojít ve dvou základních formách: buď vyhubením či vyhnáním. (Žádná pochybná humanita!)“ (příloha č. 2)

 

Henleinovské bojůvky den ze dne ohrožovaly české obyvatelstvo, nadávky, bití, vyhánění z domovů, prolévání krve a odsunu ze života, to byla  každodenní aktivita ordnerů v roce 1938. Květem zla sudetismu byl Freikorps. Opět několik faktů. Do 1. října 1938 Sudetoněmecký dobrovolnický sbor měl na svědomí:

na 300 záškodnických akcí a přepadů,110 lidských obětí, asi 50 lidí těžce zraněných, přes 2000 občanů ČSR odvlečeno do Německa.

Přílohou č. 3 je článek „Terorismus si říkal Freikorps“.

 

Bojové akce mezi „sudetoněmeckými bojůvkáři“, všestranně fedrovanými tehdejším Německem, a čs. ozbrojenými složkami, podporovanými českým obyvatelstvem a německými antifašisty, se rozšířili ve značné části našeho pohraničí. Jejich intenzita byla tak velká, že čs. vláda prohlásila, že od 17. září 1938 je Československá republika ve válečném stavu s Německem. Přílohu č. 4 tvoří článek „Od  17. září 1938 byla Československá republika ve válečném stavu Německem“.

 

K bližšímu vykreslení násilných akcí henleinovců proti českému obyvatelstvu využijeme vzpomínky tehdejších hraničářů na hrůzné události, včetně jejich násilného vyhánění z domovů. Budeme je vyvěšovat postupně.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář