Jdi na obsah Jdi na menu
 


K "Analýze 17. listopadu", jejímž autorem je Miroslav Dolejší

9. 11. 2019

K "Analýze 17. listopadu", jejímž autorem je Miroslav Dolejší

 

Od listopadových dnů roku 1989 uteklo již  30 let. Ti, co si jeho převratné dny pamatují, stárnou a řada z nich již není mezi námi. Objevují se nejrůznější výklady, které se týkají  listopadu 1989. Myslím si, že proto by bylo vhodné, seznámit se i s některými výňatky uvedeného díla pana Miroslava Dolejšího, jehož jsem osobně nejen znal, ale s kterým jsem se stýkal a po určitou dobu jsme spolupracovali.

 

Před sebou mám výtisk uvedeného díla. Obsahuje i úvodní slovo pana ing. dr. Bohumila Koblihy, dalšího člověka, s nímž jsme společně ušli částí života a jenž již, bohužel, nějaký rok odpočívá na jednom z pražských hřbitovů, jak si před svou smrtí výslovně přál. Vrátil se z Anglie do vlasti, z níž v r. 1968 odešel.

 

Bohumil Mirka velmi chválí. Píše mimo jiné: „Miroslav Dolejší byl přirozeným nadáním analytikem všeho lidského konání. Nikdy nezůstal lhostejný k údělu našeho národa a vždy hledal cesty co dělat, aby se společnost dostala z omezeného myšlení totalitarismu i marasmu doby… Byl analytikem příliš dobrým, a tedy bohužel jeho apokalyptické analýzy a prognózy se naplnily, naplňují a budou naplňovat, dokud hlas rozumu, moudrosti a oddanost opravdové svobodě nezvítězí pro naši národní pravdu a všeobecné dobro.

Kospomolitismus, Internacionála či globalismus jako guláše stejného jedovatého vývaru naší tisícileté existenci, státnosti a kultuře nemají co nabídnout, jen nekonečné vykořisťování bezohlednými cizáky.“

 

Svoji stať z 26.6.2001, psanou v Londýně,  končí Bohumil slovy: „ Sbohem, Miroslave! Tvůj odkaz je nám závazkem!“

 

Jsem rád, že mohu  nechat promlouvat své přátele ke všem slyšícím a vnímavým, že mohu připomenout jejich usilovnou a mnohaletou práci pro vlast.

Dr. O. Tuleškov

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář