Jdi na obsah Jdi na menu
 


Juraj Draxler - Udělají z nás militantní zemi

25. 3. 2022

Juraj Draxler - Udělají z nás militantní zemi

 

Americký prezident právě ohlásil, že NATO na Slovensku, podobně jako v Maďarsku, Polsku a Rumunsku, vytvoří nové základny, upozorňuje na facebooku Juraj Draxler, slovenský politolog.

Juraj Draxler, slovenský politilog

25. března 2022 - 10:30

 

Příznačně to nesdělil ani šéf NATO, ani premiéři daných zemí, ale rovnou americký prezident. Podobně jako když Američané sami od sebe prohlašovali, co bude s plynovodem NordStream 2, ke kterému nemají žádná práva.

 

Když klidně rozhodovali i za Německo, je jasné, že názor malých východevropských zemí je netrápí už vůbec. Jejich představitelé v Bruselu podepsali nějaké společné NATO prohlášení a dále to už řídí Američané.

 

Velice rychle se stáváme opravdovou kolonií. A toto je teprve začátek.

 

Kvůli obraně to nemá velký smysl (na rozdíl od probíhající pomoci s protivzdušnou obranou, což smysl dává). A to proto, že máme být jako členský stát NATO chráněni odstrašující silou celé aliance. To v praxi, při extrémně nepravděpodobném scénáři, že by se Rusko potřebovalo teritoriálně obohatit o Košice, a možná i Sereď a Trnavu, znamená zejména odstrašení letectvem a raketami.

 

Nějakých tisíc dva tisíce vojáků na našem (slovenském) území v celkové rovnováze sil mnoho nezmění.

 

Ale někdo zde potřebuje mít základny, tvořit si instalace, potřebuje zde mít fyzickou přítomnost.

 

Mimochodem, ve Finsku minulý týden vstoupil do poněkud hysterické veřejné diskuse povzbuzované zvenčí finský prezident a řekl, že mediálně protěžovaný vstup do NATO by jen vyvolal další napětí.

 

U nás jdeme opačně. Normálně si necháváme zvenčí diktovat, co si kdo s naším územím bude dělat.

 

Juraj Draxler je slovenský politolog a vysokoškolský pedagog, od 25. listopadu 2014 do 23. března 2016 působil jako ministr školství Slovenské republiky.

 

(rp,prvnizpravy.cz,fb,foto:arch.)