Jdi na obsah Jdi na menu
 


Již jen najít Husa

12. 6. 2023

Již jen najít Husa

 Marek Řezanka

 

Nějak se nám doba vrací

přímo středověká:

Po odpustcích reformaci

kde kdo nejspíš čeká.

 

Boháč hřešit smí, když platí,

to se přece cení.

Hochům projde, jsou-li zlatí,

klidně znásilnění.

 

Kdekdo si teď asi říká,

zda přijde den – který

pošle z basy Dominika?

Už se těší Feri?

 

Je to výsměch – doba krutá,

která křivdy tvoří.

Chudák zatím sotva dutá,

jak trosečník v moři.

 

Chudák bude vždycky bitý,

jen když názor sdělí:

Kdosi velmi ostražitý

chystá pro něj cely.

 

Kdo však názory má řádné,

navíc není chudý,

znásilňovat může za dne,

slouží-li mu údy.

 

Společnost se neotřásá?

Myslí si, že vzkvétá?

Za kritiku bude basa,

za zločiny metál.

 

Žijeme si jako v Ráji?

Někdo po nás dusá:

Odpustky již vymáhají,

teď jen najít Husa…

 

 

 Soudy by za znásilnění a další sexuální trestné činy mohly nově častěji ukládat peněžité tresty. Viz https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/znasilneni-soud-penezity-trest-sexualni-trestny-cin_2306091946_afo.

 Ministerstvo spravedlnosti tímto návrhem dává najevo, že znásilnění nepokládá za závažný trestný čin. Osobně ho stavím na roveň vraždy s tím, že je to zločin o to trýznivější, že se oběť jeho následky musí potýkat do konce svého života. Šokující z mého pohledu je, že sem spadá i znásilnění dětí.

 Kdo bude mít peníze, může si dovolit páchat i ty nejhorší a nejodpornější skutky – beztrestně. Co mi to jen z naší historie připomíná?

 Může padnout námitka, že výše peněžitého trestu se určí podle majetkových poměrů pachatele. Těžko se ale vykoupí ten, jehož majetkové poměry jsou prachbídné. Jinými slovy se nám zde opakuje období prodávání odpustků s tím, že tentokrát státní kasa uvítá jakékoli prostředky, jen aby měla na podporu války. Na tanky musí být – i kdyby čert na praseti jezdil.

 Nemusím snad dodávat, že takováto právní úprava je nejenom nemravná, ale z pohledu demokracie zrůdná. Jednoznačně dělí občany na beztrestné a bezprávné podle výše jejich majetku.

 Když k tomu připočteme soudy s lidmi pro jejich „nevhodné názory“, vidíme, k jakému stavu naší společnosti jsme se až dopracovali.

 Je to stav, kdy osobně odmítám být s vládní mocí konformní. Občanská poslušnost v takovémto stavu není na místě. Dejme najevo, že ani stíhání za „nevhodné názory“, ani tvrdá asociální politika, ani štvaní do války – a ani prodávání odpustků není něco, co můžeme tolerovat.