Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jiří Paroubek - Zastavte tu válku…

21. 12. 2023

Jiří Paroubek - Zastavte tu válku…

 

21.12.2023 15:05

Ukrajinský prezident Zelenský sdělil před pár dny (ne)překvapené světové veřejnosti, že ukrajinská armáda požaduje mobilizaci 450 až 500 tisíc vojáků, kteří by se zapojili do bojů proti Rusku. V minulém týdnu jeden z nejčtenějších japonských deníků, Mainichi Shimbun, který vychází obvykle v nákladu 2 mil. výtisků denně, uvedl v rozsáhlé analýze ukrajinské války, že může dojít k překvapivě rychlému vojenskému zhroucení Ukrajiny.

Podle tohoto deníku dochází od konce letošního srpna k výraznému snížení podpory Ukrajině ze strany Západu ve všech oblastech. Uvádí dokonce, stejně jako Ukrajinci, že tato podpora se snížila ve srovnání se stejným obdobím minulého roku až o 90%. Propadly se zejména dodávky dělostřelecké munice, což je jeden z klíčových faktorů, neboť válečné operace na frontě probíhají především dělostřeleckými a raketovými střety.

A do toho přichází požadavek ukrajinské armády na doplnění vojsk na frontě, kde údajně už na mnoha místech neexistuje druhá frontová linie ukrajinské obrany. Z toho vyplývá, že pokud by došlo k soustředěnému ataku ruských vojsk a k průlomu některé části 1300 km dlouhé fronty, znamenalo by to, že by se ve válce vytvořila nová situace.

Osobně se domnívám, že takové množství mužů – odvedenců na Ukrajině prostě není. Znamenalo by to mobilizovat částečně i ženy. A pochopitelně by to vedlo k tomu, že by muži i mobilizované ženy chyběli ve svých civilních zaměstnáních. Tato „totální válka“ by neměla rozumný konec.

Rusové, kteří mají početnější obyvatelstvo nežli Ukrajina (přičemž miliony ukrajinských obyvatel jsou t. č. v zahraničí), mohou opět mobilizovat.

Je ovšem také otázka kvality vojáků, kteří by prakticky rovnou bez velkého výcviku šli bojovat přímo na frontu. Znamenalo by to – podle mého názoru – nepřiměřeně vysoké ztráty mezi převážně mladými a mladšími lidmi, kteří by takto mohli být nasazení v boji.

Zdá se, že nadchází (ale to už se zdálo několikrát v minulosti) ten správný čas zahájení jednání o míru mezi oběma znepřátelenými stranami. O míru, který bude vycházet ze statu quo, jak ho vytvořily frontové linie.

Západ není schopen dodávat dostatek munice. Spojené státy mají problémy rozpočtové a také státy Evropské unie budou muset řešit své nemalé rozpočtové problémy, které často vyplývají ze sankcí uplatněných vůči Rusku.

Myslím, že zbytečných lidských obětí už bylo dost.

Paroubek, vasevec.cz