Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jiří Paroubek - Protivládní protesty pokračují…

29. 9. 2022

Jiří Paroubek - Protivládní protesty pokračují…

29.9.2022 15:42

Demonstrace proti vládě se začínají rozšiřovat do dalších českých měst.

Na Václavském náměstí se sice včera nesešlo 100 tisíc lidí, což byl počet demonstrantů, který jsem odhadoval, že se dostavil počátkem září. Tentokrát bych odhadl podle snímků Václavského náměstí s demonstranty, počet účastníků s ohledem na velmi nepříznivé počasí na úctyhodných cca 70 tisíc.

Mainstreamová česká média ovšem vytrvale píší, že na té první protivládní demonstraci, 3. září, bylo na Václavském náměstí jen 70 tisíc lidí.

Stejným způsobem se snaží média snižovat počty účastníků včerejších demonstrací proti vládě v Brně, v Plzni a v Liberci. Organizátoři těchto demonstrací byli stejní jako 3. září. Problém vidím v tom, že si tak trochu snaží přivlastnit roli hlavní opoziční síly. Dali sice na hlavní demonstraci na Václavském náměstí prostor i politickým představitelům, zejm. neparlamentních politických stran a také parlamentní SPD. Ale tito političtí představitelé měli ve svých vystoupeních vlastně jen „štěky“: Tedy krátké zdravice účastníkům. A tak hlavními řečníky byli lidé spojení s organizátory demonstrací.

Akce se jmenují "Česká republika na 1. místě". A jeden z hlavních organizátorů Ladislav Vrábel představil Plán Česká republika na 1. místě. Ten obsahuje např. požadavek na vojenskou neutralitu v současném konfliktu na Ukrajině. Je proti dodávkám zbraní na Ukrajinu z ČR. A jedním z nejdůležitějších požadavků je zajištění ruského plynu za nízké ceny. Tím ovšem vycházejí organizátoři demonstrací vstříc požadavkům většiny českých občanů, jak je zjistila agentura pro výzkum veřejného mínění Kantar CZ. Podle ní si to v srpnu přálo 49% českých občanů (a naopak jen 43% českých občanů si to nepřeje). Vzhledem k tomu, jaká je mentalita českého národa a s ohledem na to, že i když dotazování na tuto věc v rámci průzkumu bylo anonymní, řada respondentů se jistě raději se svým skutečným názorem tazatelům nesvěřila. A to z obavy, že se jedná vlastně o svého druhu „protistátní“ myšlenku. Takže skutečná podpora tohoto požadavku bude ještě vyšší.

Poněkud jsem ale nepochopil pozvání na demonstraci poslanců Spolkového sněmu za Alternativu pro Německo (AfD).

Hnutí SPD T. Okamury si svolalo do Ostravy vlastní demonstraci, kde vyjádřilo podobné názory jako organizátoři pražské demonstrace.

Díky neschopnosti Fialovy vlády řešit problémy a zejména díky její válkychtivosti, která do republiky přitáhla vysokou inflaci, lze očekávat, že demonstrace nespokojených budou v říjnu pokračovat ve větší frekvenci. A že se postupně rozšíří do všech velkých českých měst.

Nezklamali ani vládní představitelé, když ministr vnitra s tunou másla na hlavě, Rakušan, označil organizátory demonstrací proti vládě v Praze za „manipulátory“.

Tím hlavním požadavkem demonstrací ale bylo jednoznačně, aby vláda Petra Fialy podala okamžitě demisi.

vaševěc.cz