Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jen každý desátý Polák věří ve výborného premiéra Tuska

8. 12. 2023

Jen každý desátý Polák věří ve výborného premiéra Tuska

 

8.12.2023 12:39

Polský institut IBRiS, specializující se na průzkum trhu a veřejného mínění, na objednávku listu „Rzeczpospolita" zkoumal očekávání Poláků od budoucího předsedy vlády Donalda Tuska. Pro lídra Občanské koalice to nejsou příliš příznivá zjištění. Spíše naopak.

Krátce před pověřením k sestavení rady ministrů jen 10,1 procenta respondentů soudí, že bude "výborným" premiérem a 21,1 procenta "dobrý". "To znamená, že méně než každý třetí respondent má na Tuska pozitivní názor.   22,1 procent  respondentů uvedlo, že vůdce koalice vládních stran  bude „průměrný“ premiér.  11,4 procenta respondentů vyjádřilo potom názor, že bude „špatným“ a 30,4 procenta  „příšerným“ předsedou vlády.

Negativní očekávání tedy jednoznačně převažují pozitivní. Není bez zajímavosti, že  negativní pohled  dokonce převyšuje voličský elektorát Práva a spravedlnosti z posledních voleb,  poznamenal IBRiS. Jistě není divu, že právě stoupenci Této strany a Konfederace jsou vůči Tuskovi nejvíce skeptičtí. Z „vládních“ stran potom  jde o blok Třetí cesta (Lidová strana a hnutí Polsko 2050), kde  až 65 procent soudí, že bude „pouze“ průměrným premiérem.

Před pondělním pověřením od prezidenta Andrzeje Dudy se tedy ukazuje, že společnost většinově od Tuska příliš dobrého neočekává. Z toho ovšem také podle komentářů plyne, že při  nedostatku nadšení občanů   bude snazší pozitivně je překvapit.

Jan Urbach

vesevec.cz

 

Foto: D. Tusk, Evropská lidová strana