Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jen 1% Američanů pokládá Rusko za hrozbu pro USA

8. 8. 2022

Jen 1% Američanů pokládá Rusko za hrozbu pro USA

8.8.2022 09:54

Svět je vyvrácený z kořenů a politici jsou zcela odtrženi od nálad lidí. Mnohý je u nás přesvědčen, jak i obyčejní Američané doslova běsní nad počínáním Ruska coby světového vyvrhele číslo 1, válečného agresora a strůjce světové ekonomické války. Alespoň tak líčí Rusko a Putina Joe Biden, jeho administrativa a 40 západních satelitů včetně Česka.

A potom se mu dostanou k dispozici objektivní čísla, která následují a člověk s úžasem zjišťuje, že 99% Američanů Rusko vůbec netrápí, ale trápí je to, co Biden nechce vidět: špatný stav ekonomiky .FCKR

Výsledky studie Gallupova centra podle  průzkumu v červnu a červenci 2022 totiž ukazují ,že  pouze 1% populace Spojených států zařadilo Moskvu do seznamu "nejdůležitějších problémů". Opakuji: jen 1%.

Je třeba poznamenat, že za posledních šest měsíců počet Američanů, kteří považují Ruskou federaci za hlavní výzvu pro Spojené státy, nikdy nepřekročil hranici 10%. Maximální míra obav z možných hrozeb z Ruska – 9 % – byla zaznamenána v březnu, po zhoršení situace na Ukrajině; pak došlo k trvalému poklesu. V dubnu toto číslo kleslo na 5%, v květnu na 3%.

Uvádí se, že Američané také nepovažují Čínu za vážnou hrozbu: méně než 1% obyvatel USA zařadilo tuto zemi na seznam "hlavních výzev".

Hlavními problémy v současné době Američané nazývají inflaci (17%), otázky veřejné správy (17%) a stav ekonomiky jako celku (12%). Problém zákazu potratů se týká asi 8 % obyvatel země, přistěhovalectví a problémy soudního systému znepokojují 6 % respondentů, kontrola nad oběhem zbraní a cen ropy - po 5 %, rasismus a kriminalita - po 4 %.

Je specifikováno, že průzkum byl proveden telefonicky v období od 5. do 26. července. Studie zahrnovala 1 013 dospělých Američanů. Statistická  chyba je 4 %.

Co k tomu dodat? Boj proti Rusku je prostě jen dočasnou libůstkou této demokratické  administrativy, v naivní snaze, že tím získá body před podzimním kláním ve volbách do Senátu a Sněmovny. Nic víc a nic méně. A nebo ještě vylepšit dojem po fatálních porážkách v Afghánistánu, Iráku či Libyi.

Zkrátka a dobře: Rozhodně nic nebude bránit příští administrativě, aby uzavřela s Ruskem smír a nastolit novou rovnováhu. Jen si bohužel budeme muset počkat.

Jiří Vyvadil

vaševěc.cz