Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jeffrey Sachs - Hlavním důvodem konfliktu je expanze NATO

25. 6. 2024

Jeffrey Sachs - Hlavním důvodem konfliktu je expanze NATO

 

25.6.2024 09:34

Rostoucí popularita profesora Columbia University Jeffreyho Sachse v Evropě vyvolává v politických kruzích smíšené pocity. Naposledy se to týká jeho vystoupení ve čtvrtek 20. června v Římě na konferenci nazvané „Evropský a italský závazek vůči Ukrajině“, kde své názory představil skupině italských poslanců a dalších významných představitelů italské veřejnosti.

Sachs začal tím, že z války na Ukrajině obvinil USA a NATO: „Hlavním důvodem války je expanze NATO na východ a jeho odmítnutí jednat s Ruskem o této otázce“. Posluchače ovšem zvláště překvapil prohlášením, že nejnovější návrhy prezidenta Putina by mohly být základem pro jednání: „Neočekávám, že Západ přijme podmínky, které prezident Putin předložil. Ale očekávám, že si Západ a Ukrajina sednou k jednacímu stolu s Ruskem.

Taková slova jsou v přímém rozporu s názory italského premiérky Giorgie Meloni, která jen pár dní předtím na závěr summitu G7 poznamenala, že Putinův návrh příměří „se mi zdá spíše propagandistickým než skutečným tahem“. Zdá se, že Sachs se svým vyjádřením naopak snaží dodat pozici Kremlu určitou důvěryhodnost.

Upozornil na nezávislý postoj italské veřejnosti k mnoha otázkám a vyzval účastníky konference, aby byli kritičtí k přístupu USA k válce na Ukrajině. Sach také varoval, že další dodávky zbraní na Ukrajinu by mohly eskalovat v jaderný konflikt.

Konference v italském parlamentu není sama o sobě známkou zásadní změny v kurzu Itálie, ale o myšlenkách Jeffreyho Sachse živě diskutovalo a také italští politici hovořili o potřebě míru a vyjednávání. Většina z nich mluvila v duchu hlavního proudu současné evropské politiky.

Mezi účastníky byl také kardinál Fabrizio Turriziani Colonna. Ten citoval papeže, který řekl, že vyjednávání o míru vyžaduje odvahu a že je výrazem hrdinství. Odsoudil také jakoukoli válku jako projev nespravedlnosti. Zdůraznil, že mírová jednání vyžadují obětavost i odvahu.

 Jana Putzlacher, vasevec.cz

 

Jefrey Sachs, ilustrační foto.