Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jednotky SOS v boji s henleinovským Freikorpsem

29. 9. 2022

Jednotky SOS v boji s henleinovským Freikorpsem

 

Nouze nebyla ani o mimořádné události. U Stříbrné Huti 21.9. zběhl s výzbrojí dozorce finanční stráže německé národnosti Bedřich Walter. Od českobudějovického praporu SOS zběhli další příslušníci finanční stráže německé národnosti Thiel, Kohl a Fechtner. Bedřich Walter vstoupil ihned do sudetoněmeckého freikorpsu a podílel se na přepadení družstva SOS u Šejby a byl tam zastřelen.

Zběh Oskar Kohl z Dolní Přibrání vedl přepad celního úřadu v Cetvinách a posádka padla do zajetí. Několik příslušníků finanční stráže, 3 čs. vojáci, jeden civilista Čech a 5 německých antifašistů bylo zavlečeno do Německa.

Za obcí Tichá byla napadena hlídka SOS 22. září. Dozorce finanční stráže Václav Klimeš byl zastřelen, četař Karel Boneš těžce raněn, odvlečen do Německa, nějaký čas byl v rakouské nemocnici Leopoldschlagu, potom odvezen k dalších zajatcům do Lince. Všichni byli podrobeni tvrdému zpravodajskému výslechu. Nacisté těžili z každé situace.

24. a 25. září přepadli příslušníci freikorpsu kaplické chalupy a hlídky SOS u Růžového Vrchu, Dolní Vltavice, Konrátova, Mlýnce, u Vyššího Brodu a poblíž Frymburku. Jeden útočník byl zraněn, zajat a vyslechnut. Potom byl Franz Soukup převezen do českokrumlovské nemocnice. Sdělil, že zbraně dostávají sudetští Němci na druhé straně hranic, například v Kuchenwaldu a jinde. Útok na celnici v Kaplických Chalupách podporovaly z druhé strany hranic němečtí vojáci dvěma kulomety, tak vypadalo nacistické pojetí mezinárodního práva. Dopoledne 25. září zaútočilo opětovně na celnici na 200 příslušníků freikorpsu. Posádka 303 musela ustoupit směrem k Vyššímu Brodu, podařilo se to beze ztrát. V samotném Vyšším Brodě zasahovala asistenční jednotka četnictva z Podkarpatské Rusi. 23. září si jednotky vzbouřenců naplánovaly dobytí Vyššího Brodu, nejprve napadaly jednotlivé hlídky SOS v širokém okolí, ale ráno 29. září nastoupoupily do útoku s nimi i jednotky SA a SS. 23. 9. byl při útoku zraněn Štábní strážmistr Ludvík Vindra a vojín Petr Sládek byl zastřelen. 2. října byl pochován na hřbitově ve Vyšším Brodu. Ke zvládnutí situace přijela k Vyššímu Brodu rota cyklistů a čs. obrněný vlak. Boje s povstalci se zúčastnil také německý antifašista Bauer s lehkým kulometem, zasloužil se o úspěch protiútoku. Po nástupu čs. vojenské jednotky henleinovci utekli z Vyššího Brodu a uchýlili se na druhou stranu hranic.