Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jediná vládní karta

20. 6. 2023

Jediná vládní karta

Marek  Řezanka 

 Americký ministr zahraničí, A. Blinken, tráví hodiny diplomatickým jednáním v Číně, kde mimo jiné uvedl, že USA nepodporují nezávislost Tchaj-wanu a uznávají „politiku jedné Číny“.

 To jenom představitelé české pětikoalice, vždy papežštější papeže a poturčenější Turka se mohou přetrhnout ve své „svaté válce“ proti Číně.

 Podobně je tomu s Ruskem. Z mediálně dlouho vyzvedávané ukrajinské protiofenzívy je spíše těžká defenzíva, a čím dál více se mluví o fiasku USA a NATO. Západní politika eskalace vojenského konfliktu na Ukrajině vede k jedinému cíli – obřím ztrátám na životech, které ale nemají žádný význam.

 Jako občana České republiky mě znepokojuje neustálé štvaní do třetí světové války. Pokud bude Ukrajina poražena, již je na roli obětního beránka připravováno Polsko. To nedopusťme. Je třeba dodat, že v polské společnosti panují velmi silné protivládní a protiválečné nálady – pouze jim mainstream nevěnuje mediální pozornost, kterou by si zasloužily.

 Odpor vůči válce spojuje Slovensko, Maďarsko i Rakousko

 Velmi bych si přál, aby politika České republiky přestala být submisivně závislá na přáních vládnoucích kruhů ve Spojených státech amerických – a soustředila se na středoevropský prostor. Pojďme formulovat svou vlastní zahraniční politiku, která bude odpovídat našim ekonomickým zájmům. Pokud by státy jako Polsko, Maďarsko, Rakousko a bývalé Československo dokázaly najít společnou řeč, staly by se silným evropským hráčem, který by mohl hrát důležitou roli ve složitém, ale nezbytném procesu znovunalézání míru v Evropě. Je samozřejmé, že prvním a nezbytným krokem je zbavení se asociálního a proválečného Fialova kabinetu. Ten svou existenci spojil s kartou eskalace. Pokud tato karta bude znamenat prohru, měl by se okamžitě poroučet.     

 

Tady jsem…

O čem se teď mluví mnoho?

Jak chránit svou vlast.

Válkami? Ty nepomohou,

nedejme se zmást.

 

Verbují nás teď ti samí,

kteří musí lhát.

Ti, co ničí – mezi námi,

celý český stát.

 

Rakušan a Černochová,

ti nás sunou blíž

válce, v níž se krádež schová.

Válka značí kříž.

 

Válka značí nebezpečí:

Zkázu, smrt a skon.

Odmítněme vládní řeči,

slibů milion.

 

Postavme se vládní zvůli

okamžitě – hned.

Než nás pro ni trefí kulí

kdesi naposled.

 

Zbavme se té hnusné vlády:

Tak se chrání zem.

Vzdorujme jí dohromady,

ať zní: Tady jsem…