Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jeden z francouzských názorů - Možné důsledky ukrajinské aféry

14. 3. 2022

Jeden z francouzských názorů - Možné důsledky ukrajinské aféry

Co pozorujeme v případě Ukrajiny? ptá se v úvodu komentáře Marcel Monin, zveřejněném na francouzském webu Agoravox.

Ilustrační foto

14. března 2022 - 11:33

 

Nad rámec toho, co odsuzují Emmanuel Macron, tedy mainstream a téměř všichni prezidentští kandidáti (útok na územní celistvost Ukrajiny, utrpení civilistů, s doprovodnými fotografiemi - z nichž některé jsou na první pohled trochu „divné“)- , …) co lze zjistit snahou informovat a reflektovat?

 

V. Putin, (který na rozdíl od vůdců evropských států může svobodně uvažovat o vnitřních zájmech své země) nechtěl, aby Ukrajina vstoupila do ekonomické zóny pod americkou suverenitou – prostřednictvím institucí evropské „Unie“ s  jejich nařízeními a jejich mechanismy- .

 

Putin chtěl ještě méně, aby Američané – prostřednictvím NATO pod jejich kontrolou – instalovali rakety na úrovni ruských hranic. Protože J.F.Kennedy nechtěl, aby Sověti instalovali rakety na Kubu poblíž území USA (1962).

 

Američané neváhají jít do války, když je to v jejich ekonomickém zájmu, Američané začínají označovat ruské a čínské hospodářské konkurenty za „nepřátele“, protože Američané nedodrželi své sliby, že nebudou instalovat, v zemích hraničící s Ruskem, základny umožňující zničit celé Rusko nebo jeho část... člověk nevidí, co by mohli Rusové udělat... naopak. V kontextu a v jazyce praktikovaném (zejména Američany, jak to známe z historie, která ukazuje, že to není ani morálka, ani respekt k životům civilistů, co je brzdí) a srozumitelné všem.

 

Evropští lídři, jako E. Macron, si mohli položit otázku: Jaká by má země měla prospěch ze vstupu Ukrajiny do Evropské unie? A další: Jaký přínos by pro mou zemi přinesla instalace amerických raket namířených na ruská města na Ukrajině? (Nemluvě o otázce zachráněných životů na zemi v případě francouzského odporu proti vstupu Ukrajiny do Evropské unie a zejména do NATO)

 

Nejen, že se sami sebe neptali, ale bezhlavě se vrhli podle Američanů do opatření hospodářské války (známé jako „sankce“) proti Rusům.

 

A bez předchozího uvažování a nastudování (což se nedělá během pár hodin), jaký by mohl být dopad těchto opatření (spad spojený se „sankcemi“ nebo spad kvůli ruským odvetným opatřením) například na životní úroveň Francouzů. Tedy konkrétně a pro začátek na těch nejzranitelnějších místech. Protože zdražení topení či zdražení potravin rozhodně nikdy nezabránilo lidem, kteří financují volební kampaně lídrů, ani samotným lídrům, aby měli doma dostatek tepla nebo aby pořádně nakrmili své děti . Ale přesto!

 

Tím, že to lidé na svých místech neudělali, jistě opět udělali to, co se od nich očekávalo.

A nevyužili příležitosti uniknout suverenitě USA (otázka důstojnosti ve vojenských záležitostech). Nevyužili této příležitosti k zahájení procesu návratu k demokracii (otázka respektu k roli občanů v rozhodovacím procesu). Demokracie, která chce, aby si občané mohli volit politiku a měnit ji. Což je nemožné s tím, co bylo dovedně zavedeno vládnoucími elitami v různých smlouvách (Maastricht a další). Demokracie, která chce, aby volby nebyly zmanipulované. V současnosti se však léčí manipulačními technikami používanými ve vysokých dávkách. Denně.

 

Ale toto … !!

… Do okamžiku, kdy potřeba občanů navrátit důstojnost opovrhovaná jak uvnitř, tak navenek, bude dostatečně silná a naléhavá, aby v nich vyvolala start. Odpor, který je ohlášen, jako pravděpodobný (1) (i když nelze říci ani kdy, ani v jaké formě). A který umožní občanům jako celku (včetně lidí, kteří „nejsou ničím“) najít ve svých rezervách inteligence a dobré vůle ty, kteří si po provedení nezbytných hygienických opatření představí techniky návratu k demokracii.

 

1) o této eventualitě/pravděpodobnosti si přečtěte knihu pana Maffesoliho: „doba povstání“ (Ed. du Cerf) a poslechněte si jeho rozhovor:  http://www.bvoltaire.fr/michel-maffesoli-lere – des-uprisings/?utm_source=La+Gazette+de+Boulevard+Voltaire&utm_campaign=d5534ea961-MAILCHIMP_NL&utm_medium=email&utm_term=0_71d6b02183-d553737ea965em_d8383-d5537377651m

 

(rp,prvnizpravy.cz,agoravox,foto:arch.)