Jdi na obsah Jdi na menu
 


Je to tu. Putin nesmí zůstat u moci, oznámil Biden

27. 3. 2022

Je to tu. Putin nesmí zůstat u moci, oznámil Biden

26.03.2022 19:54

Ruský prezident Vladimir Putin „nemůže zůstat u moci“, vyjádřil se během svého sobotního projevu ve Varšavě americký prezident Joe Biden. Válka na Ukrajině podle něj sjednotila Západ, a pro Moskvu se tak jedná o strategický neúspěch. Odmítl rovněž tvrzení Moskvy, že by kdy NATO usilovalo o zánik Ruska.

 

Foto: Repro Youtube

Popisek: Americký prezident Joe Biden při projevu o stavu Unie

 

Biden ve svém projevu ve Varšavě k ruskému prezidentu Vladimiru Putinovi, jehož označil za „diktátora, který se snaží obnovit impérium“, uvedl, že se mu nikdy nepodaří „vymazat lásku lidí ke svobodě“. „Svobodní lidé odmítají žít ve světě beznaděje a temnoty,“ řekl také Biden a o Putinovi napřímo řekl, že nemůže zůstat u moci. „Proboha, tento muž nemůže zůstat u moci,“ zaznělo. Demokracie podle Bidena musí silou porazit autokratické režimy, jako je ten Putinův.

„Musíme se nyní zavázat, že v tomto boji budeme pokračovat dlouhodobě, v příštích letech a desetiletích,“ deklaroval Biden také během projevu a doplnil, že to nebude zadarmo: „Bude to něco stát, ale je to cena, kterou musíme zaplatit.“

 

Západ je však podle amerického prezidenta „nyní silnější a jednotnější než kdykoli předtím“.

Vyzval rovněž, aby se lidé „nebáli“, a citoval při tom papeže Jana Pavla II., jeho slova označil za „poselství, které překoná tuto nespravedlivou válku“.

Bidenův projev před Královským zámkem v polské Varšavě nebyl zdaleka prvním, kde se razantně ohradil směrem k ruskému prezidentu Putinovi. V souvislosti s ruskou agresí na Ukrajině a utrpením tamních lidí již krátce předtím nazval Putina při setkání s ukrajinskými uprchlíky ve Varšavě „řezníkem“.

 

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Je-to-tu-Putin-nesmi-zustat-u-moci-oznamil-Biden-697194