Jdi na obsah Jdi na menu
 


Je čas ptát se vlády

27. 1. 2022

Je čas ptát se vlády

27.1.2022 Jan Keller Keller bez cenzury, Komentáře

 

Keller bez cenzury: Jan Keller píše o podivné situaci kolem českých dodávek munice na Ukrajinu, o kterých včera rozhodla vláda.

Vláda České republiky oznámila ústy své ministryně obrany Jany Černochové (ODS), že hodlá dodat Ukrajině dělostřelecké granáty. Na přímou otázku paní ministryně výslovně nezamítla ani možnost vyslat na Ukrajinu české vojáky. Sdělila, že žádost Ukrajiny o naše vojáky bychom brali velmi vážně. To není bez významu, uvážíme-li, že například polská vláda takovou intervenci důrazně odmítla.

Co je na celé situaci zvláštní? Všech pět současných vládních stran se vloni v dubnu přihlásilo k verzi kauzy Vrbětice, tak jak ji prezentoval tehdejší premiér Andrej Babiš (ANO) spolu s tehdejším ministrem vnitra Janem Hamáčkem (ČSSD). Byla to patrně jediná  záležitost, ve které se opoziční strany dokázaly s tehdejší vládní koalicí shodnout. Dohodly se na tom, že opakovaný výbuch muničních skladů byl dílem dvou ruských agentů, kteří dostali rozkaz potrestat Česko za to, že ze zmíněných skladů byly zbraně tajně vyváženy mimo jiné právě na Ukrajinu.

Nyní tedy vláda oznamuje, že to, co se dříve provádělo skrytě a prostřednictvím soukromých překupníků ze třetích zemí, bude organizovat sama. Je to tím vážnější, že podle vyjádření někdejšího náčelníka vojenského zpravodajství, generála v záloze Andora Šándora, munice do samohybných houfnic ráže 152 milimetrů Dana, kterou chce vláda darovat, nemůže být považována za čistě obrannou záležitost. To na rozdíl od protitankových střel dodávaných na Ukrajinu Američany a Brity.

Současná vláda se tedy chystá manifestačně provést to, co se dříve dělo jenom pokoutně. Jestliže někdo skutečně věří, že výbuchy ve Vrběticích byly pomstou Moskvy za tajný prodej zbraní Kyjevu, pak si přece nemůže zároveň myslet, že oficiální darování útočných zbraní zůstane bez podobné odezvy.

Pokud bychom u nás měli skutečnou opozici, musela by se začít vlády hlasitě ptát. Podnikají se opatření na zabezpečení muničních skladů, v nichž jsou příslušné granáty uloženy? Podnikají se zostřená opatření na zabezpečení kasáren, jejichž vojáci zatím nevědí, zda vláda Petra Fialy nevyhoví případně žádosti Ukrajiny o jejich vyslání? Provádí se zostřená ochrana dalších strategických objektů? Jisté je jen jedno. V souvislosti s odvážným chováním Petra Fialy a jeho kolegů se nijak nemluví o zvýšené ochraně civilního obyvatelstva. Pokud vláda sama věří tomu, co tvrdí o Vrběticích, pak je její nezájem o bezpečnost občanů naprosto nepochopitelný.

Divné je, proč zájem neprojevuje ani opozice. V případě ČSSD to lze pochopit. Této straně se podařilo vlastním přičiněním vymanévrovat ze Sněmovny, než začalo jít do tuhého. Proč se ale o tyto věci nezajímá nikdo z hnutí ANO, jehož předseda promluvil 17. dubna 2021 o tom, co se stalo v roce 2014 ve Vrběticích, tak dojemně a tak přesvědčivě?