Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jaroslav Štefec - Měníme moderní tanky za zastaralé…

20. 7. 2022

Jaroslav Štefec - Měníme moderní tanky za zastaralé…

19. 7. 2022

Nemohl jsem se ubránit (hodně hořkému) smíchu nad informací, že „… kvůli zhoršené bezpečnostní situaci, zaviněné válkou na Ukrajině, se uvažuje o nahrazení zastaralých tanků sovětské výroby moderními německými obrněnci Leopard”.

Na snímku draze modernizovaný český tank T-72 ve verzi M4CZ

Tanky řady Leopard A2 o nichž se v této souvislosti mluví, vznikly zhruba ve stejné době, jako tanky T-72, tj. na počátku 70. let. Verze Leopard A24, kterou nám údajně „daruje” Německo, pochází z přelomu 80. a 90. let. Jedná se tedy o relativně hodně staré stroje, píše na facebooku Jaroslav Štefec.

 
Česká vláda (alespoň podle ministryně Černochové, a nemám důvod jí nevěřit) naprosto nesmyslně posílá na Ukrajinu daleko modernější tanky T-72M1, a možná dojde i na stroje verze T-72M4CZ, které na přelomu tisíciletí česká armáda nechala modernizovat za téměř 5 mld. Kč. Tyto tanky mají zcela nový systém řízení palby, britské motory, převodovky izraelské firmy Nimda a v mnoha ohledech “moderní” německé stroje výrazně překonávají.

Pro „nové, moderní” tanky navíc ČR bude muset vybudovat zcela nový kompletní logistický systém podpory, bude(me) muset nakupovat od Německa kompletně náhradní díly, munici a další komponenty, včetně výcviku a opravárenských kapacit. To vše v podmínkách nastupující krize, která začíná otřásat celým západním světem.

Když si v hlavě sčítám nezbytné náklady na pokrytí těchto požadavků a čas, jaký to zabere, jediné, co mě v této souvislosti napadá, je pojem „danajský dar”. A také fakt, že ČR, která je podle „našeho” premiéra ve válce, z ničeho nic stojí tváří v tvář potenciálnímu nepříteli bez bojeschopných tankových sil, o jejichž důležitosti i v tzv. „moderní” válce nás dnes a denně přesvědčuje průběh konfliktu na Ukrajině. Už tomu opravdu přestávám rozumět.

A pár komentářů:

  • To je tak, když jsou ve vládě diletanti
  • No možná vědí dobře, co dělají. Staré tanky co dostaneme se budou muset modernizovat. A z velkého krajíce budou padat drobečky do určitých kapsiček.
  • Kolonie dostala příkaz, kolonie plní…….
  • To přece od kantora a bankovní úřednice nemůžete chtít aby věděli, že servisní síť je drahá sranda. A na obsluhu můžeme vzít specialisty z Ukrajiny, ty se naučili obsluhovat západní techniku přes noc. Možná by stálo zato aktivovat majora Borovičku.
  • Ono by se mělo jednat o tanky verze Leopard 2A4, které se vyráběly od cca 1985 do 1992. Tyto verze již splňují jisté standardy pro moderní požadavky.
  • Nicméně jich máme údajně obdržet pouhých 15ks…
  • Dovedl bych si to vysvětlit jedině tak, že tyto, co dostaneme, budou jistou formou školících a adaptivních kusů pro novější verze Leopard 2A7, které by eventuelně mohli koupit v budoucnu a poté bych tomu celkem rozuměl. Pokud by však k nákupu novějších verzí nedošlo, tak je to opravdu hloupost.
  • Lze oprávněně diskutovat o totální hlouposti, absolutním oborovém a profesním amatérismu spojenému s opojením moci a o úmyslu spojenému s vlastizradou, buď ,za peníze, nebo z přesvědčení Všechny varianty jsou možné….je nejvyšší čas toto podezření začít prověřovat. Nevím, co je horší !!! Na dlouhou dobu tato dáma….ohrozila bezpečnost České republiky, její nezávislost a bojeschopnost!! O doslova zahozených stamilionech Českých daňových poplatníků, ani nemluvit…..Černochová bude jednou postavena před soud a bude se z toho zodpovídat !!! Tohle nejsou letadla CASSA, kde její předchůdkyně dokázala utéct spravedlnosti, protože se nepodařilo prokázat pochybení, nebylo srovnání. Jednalo se o individuální objednávku vybavení letadel určitými logistickými a zbraňovými systémy…..Tady srovnání technických parametrů jednoznačně je !!! Nehledě na nutné obrovité nutné nákupy munice,náhradních dílů,náklady na vyškolení obsluh tanků a servisních techniků.V době totální krize,která přichází,zatížit daňové poplatníky miliardovými zbytečnými výdaji je absolutní nezodpovědnosti !!! Je to jako by rodina stěží vycházela s měsíčním příjmem a místo hledání úspor a možností zvýšení příjmu,si koupila na půjčku staré drahé auto ,veterána a svého starého udržovaného auta se zadarmo zbavila,darovala ho……Úplně stejná situace!!!
  • Vse se děje v rámci likvidace Evropy jakožto globálního hráče.
  • Nejhorší zlý sen Ameriky, t.j. spolupráce Ruska a Německa se v případě úspěchu minimálně na dohlednou dobu eliminuje. Prestože Wolfovitzova doktrina správně předpovědela, že za jistych okolnosti skončí US globalni hegemonie, chtějí si tentokrát úplně zotročit Evropu, aby Evropa, nedej bože , aspoň částečně nespolupracovala s Ruskem. Jestli se jim aspoň toto povede a jestli EU toto episodu dlouhodobého boje proti Rusku EU přežije teď pravě sledujeme v přímém přenosu.
  • Myslím, že jde o porušení povinností při správě cizího majetku – o zpronevěru, za kterou by měla být odvolána a souzena.

Autor: Jaroslav Štefec,

zdroj: fb autora