Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jaroslav Bašta - kandidát na prezidenta

20. 12. 2022

Jaroslav Bašta

Článek

Jaroslav Bašta je český politik a kandidát SPD na prezidenta republiky ve volbách 2023. Jeho kandidaturu podpořilo všech 20 poslanců strany, včetně Bašty samotného. V prezidentské volbě bude mít hlasovací lístek s číslem 2.

Bašta je původním povoláním archeolog, v politice má ale bohaté zkušenosti. Podepsal Chartu 77 a v 90. letech se dostal do Sněmovny za ČSSD. V letech 1998 až 2000 byl ministrem bez portfeje ve vládě Miloše Zemana. Byl také náměstkem ministra zahraničí.

Mezi lety 2000–2005 byl velvyslancem v Rusku, od roku 2007 do roku 2010 pak velvyslancem na Ukrajině. Od října 2021 je poslancem za hnutí SPD. Kandidátem za SPD chtěl být také europoslanec Hynek Blaško, šéf hnutí Tomio Okamura ale v září 2022 oznámil, že jediným kandidátem hnutí je právě Jaroslav Bašta.

Program a názory

Podle SPD je Bašta kandidátem, který bude na prvním místě hájit zájmy České republiky a jejích občanů. Sám Bašta chce být dle svých slov mluvčím "ožebračovaných, ponižovaných, těch, kteří nejsou spokojeni s touto vládou". Je přesvědčen, že SPD může v příštích volbách vyhrát a sestavit vládu, a pokud by byl prezidentem, tuto vládu by jmenoval. Považuje se za jediného vlasteneckého kandidáta. Kategoricky například odmítá euro a základem sociální stability je podle něj boj s inflací a garance veřejného systému v oblasti zdravotní péče, vzdělání a důchodů.

Ministerstvo vnitra 25. listopadu 2022 oznámilo finální seznam kandidátů po přezkoumání jejich kandidátních listin. Jaroslav Bašta se tak v lednu utká o Hrad společně s osmi dalšími kandidáty.

Prezidentské volby 2023

Termín prezidentských voleb je stanoven na 13. a 14. ledna 2023. V třetí přímé volbě se rozhodne o nástupci současné hlavy státu Miloše Zemana, výsledky 1. kola voleb budeme znát v neděli večer. Z kandidátů na prezidenta jsou podle volebních průzkumů nejvíce favorizováni Petr Pavel, Andrej BabišDanuše Nerudová.

Kandidáti na prezidenta

Andrej Babiš | Jaroslav Bašta | Karel Diviš | Pavel Fischer | Marek Hilšer | Danuše Nerudová | Petr Pavel | Josef Středula | Tomáš Zima

https://www.novinky.cz/tag/jaroslav-basta-65239