Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jaroslav Bašta - Čínská Latinská Amerika?

3. 7. 2022

Jaroslav Bašta - Čínská Latinská Amerika?

 Dnes již nikdo nepochybuje o tom, že zažíváme největší proměnu politického uspořádání světa od skončení II. světové války, píše Jaroslav Bašta v komentáři pro Prvnizpravy.cz.

Jaroslav Bašta

3. července 2022 - 11:12

 

Když však čtu české noviny, získávám pocit, že naši novináři si všímají jenom Evropy, maximálně pak Západu jako celku. Názorně to ukázal tento týden, kdy média obsáhle referovala o zasedání G7 a zcela pominula virtuální schůzku skupiny BRICS (Čína, Indie, Brazilie, Rusko, Jižní Afrika), která si odhlasovala své rozšíření o Argentinu a Írán. Přitom se nám před očima ukazuje nový multipolární svět, v němž se tři miliardy obyvatel BRICS(IA) spojily proti 770 milionům kolektivního Západu.

   

Vstup Argentiny do tohoto seskupení jenom potvrzuje skutečný záměr politického přebarvování politické mapy Jižní Ameriky, k němuž dochází v posledních třech letech. Opravdu to začalo od A – v roce 2019 byl v Argentině překvapivě zvolen levicový prezident Alberto Fernandez. V červenci loňského roku vyhrál prezidentské volby v Peru radikálně levicový venkovský učitel Pedro Castillo. V prosinci 2021 následovalo Chile s nejmladší hlavou státu v historii Gabrielem Boricem, bývalým radikálním studentským vůdcem s vazbou na komunistickou stranu. Vlnu změn prezidentů završila Kolumbie, kde vyhrál bývalý levicový partyzán Gustavo Petro. V Brazilii se chystá návrat levicové hlavy státu Luly da Silvy.

 

Právě jeho jméno mě potvrdilo, že současné levicové tsunami v Latinské Americe představuje rozsáhlejší a lépe připravenou snahu o změnu subkontinentu ze zadního dvorku USA ve výlučnou sféru čínského vlivu. Předchozí proběhl v letech 2005 – 2007, kdy náhle začali ve volbách vítězit jen levicoví kandidáti. Po své výhře vždy znárodnili ropná a plynová ložiska a další zdroje surovin a uzavřeli smlouvy s čínskými státními společnostmi. Spojené státy tehdy řešily problémy v Iráku a na ztrátu vlivu ve Střední a Jižní Americe reagovaly pozdě. Tentýž scénář se opakuje dnes v souvislosti s proxy válkou na Ukrajině.
   

Teorii multikulturního světa vymyslel v devadesátých letech tehdejší ruský ministr zahraničních věcí Jevgenij Primakov v situaci, kdy na tom Ruská federace byla z geopolitického hlediska nejhůře. Princip zničení unipolárního světa byl jednoduchý – spojit všechny proti USA a jeho spojencům, a vyvolat ohniska krizí po celém světě dle úsloví „stokrát nic umořilo osla“.
   

Sleduji-li dnes rudou čínskou Jižní Ameriku, vize pana Primakova se začíná docela úspěšně realizovat.

 

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)