Jdi na obsah Jdi na menu
 


Japonsko skřípe zuby - Ruský premiér na návštěvě Kuril

26. 7. 2021

Japonsko skřípe zuby - Ruský premiér na návštěvě Kuril

 

Japonské úřady budou protestovat u ruských úřadů kvůli návštěvě předsedy vlády Michaila Mišustina na kurilském ostrově Iturup.

Michail Mišustin, ruský premiér

 

26. července 2021 - 10:10

 

Informuje o tom agentura TASS s odkazem na generálního tajemníka kabinetu ministrů Japonska Katsunobu Kato.

 

„Návštěva ruského předsedy vlády v Iturupu je v rozporu s důsledným postavením Japonska a zaslouží si nejhlubší lítost. V blízké budoucnosti bude proti ruské vládě vznesen protest, “uvedl Katsunobu Kato.

 

Japonci utřou: Nová ruská ústava obsahuje termín nezcizitelnost území

 

Vladimir Putin doporučil Michailu Mišustinovi, aby se při své dálněvýchodní cestě zajímal více o Kurilské ostrovy.

 

Ruský premiér naplánoval návštěvu kliniku centrální okresní nemocnice Kuril a prohlídku obchodů komplexu na zpracování ryb. Rovněž v plánech ruského předsedy vlády je uspořádat jednání o eliminaci následků mimořádných událostí na Dálném východě v Južno-Sachalinsku.

 

Ruské orgány diskutují o možnosti osvobodit podnikatele, kteří investují do ekonomiky Kurilských ostrovů, od povinností daňových poplatníků.

 

„Budeme uvažovat o osvobození daňových poplatníků od jejich povinností jako daňových poplatníků, kteří zde pracují a investují zde do svých hlavních činností," řekl ruský premiér.

 

Ruské úřady diskutují o možnosti zavedení režimu svobodného celního pásma na Kurilských ostrovech, uvedl ruský premiér Michail Mišustin.

 

Iturup je blízko jižního konce Kurilského řetězce ostrovů, mezi Kunaširem (19 km na jihozápad) a Urupem (37 km na severovýchod). Největší město je Kurilsk, má 2 200 obyvatel (2002) a je správním sídlem Kurilského okrsku, leží zhruba v polovině na západním pobřeží ostrova. Od roku 1945 je Iturup okupován Sovětským svazem, který ostrovy získal na základě spojenecké dohody z Jalty a smlouvy z Postupimi.

 

(rp,prvnizpravy.cz,rt,foto:arch.)