Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jan Masaryk, Prof. PhDr. Stanislava Kučerová, CSc.

9. 3. 2021

Jan Masaryk

Prof. PhDr. Stanislava Kučerová, CSc.

                         

Třetí ze čtyř dětí našeho prvního prezidenta a jeho manželky Charlotty,Jan Masaryk, je se svým otcem  spojen mimo jiné i numerologicky zajímavým způsobem. Narodil se stejného dne, v kterém jeho otec zemřel:14. září. A odešel 10. března, jen 3 dny po dnu otcova narození, 7.března. Prožil život syna společensko-politicky vysoce angažovaného otcev pohnutém období sklonku Rakousko-Uherska, první světové války, první republiky a po otcově skonu období druhé světové války a nástupu pokusu o budování socialismu.

 

Dospívání nadaného chlapce bylo poznamenáno  po matce zděděnou duševní labilitou. Jako dospělý a zmoudřelý  se chtěl podílet na otcově díle a pro své zahraniční zkušenosti a jazykovouvýbavu se stal diplomatem.  V exilu  za druhé světové války si získal mimořádnou oblibu i u svých krajanů doma, uvězněných v  područí německého protektorátu. Mluvil k nim povzbudivě z londýnského rozhlasu,  který byl poslouchántajně a s rizikem trestu smrti, bude-li prozrazen.

 

Pracoval jako člen exilové vlády prezidenta Beneše. Po válce se stal ministrem zahraničí.Celonárodní otřes způsobila jeho nepřirozená smrt krátce po únorovém převratu 1948. Přes opakované vyšetřování dodnes není jasno, zda to byla sebevražda, či spíše vražda v režii některé tajné služby. Český lid vděčně vzpomíná.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář