Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jaké tanky a bojová vozidla posílají Češi na Ukrajinu

5. 4. 2022

Jaké tanky a bojová vozidla posílají Češi na Ukrajinu

Dnes 17:42, 5.4.2022

Oldřich Danda, Novinky, Právo

Česko podle informací Práva posílá na Ukrajinu, která se brání ruské invazi, tanky T-72 a bojová vozidla pěchoty BVP jak ze zásob ministerstva obrany, tak i ze skladů českých zbrojařů, hlavně firmy Excalibur, která patří do holdingu CSG.

 

 

Česká republika poslala tanky na Ukrajinu. Foto: twitter: OSINTdefender

Snímky „zásilky“ se objevily na sociálních sítích. Podle informací Práva je na nich technika ze zásob české armády, ministerstvo obrany to na dotaz redakce nechtělo přímo potvrdit.

„Ministerstvo obrany od prvních dnů ruské invaze pomáhá, i ze zásob Armády ČR, v tuto chvíli skoro za miliardu korun. Co lze, posíláme. Z bezpečnostních důvodů však druh vojenského materiálu není možné specifikovat,“ řekl Právu mluvčí obrany Jakub Fajnor.

Česko poslalo na Ukrajinu desítky tanků Domácí

Česko poslalo na Ukrajinu desítky tanků

Kolik těžké techniky bylo odesláno, není jasné. V českých médiích se objevila informace o dodávce desítek tanků. List The Wall Street Journal (WSJ) s odvoláním na představitele českého ministerstva obrany v úterý napsal, že Česká republika na Ukrajinu poslala „víc než tucet“ modernizovaných tanků sovětské výroby T-72M a také bojová vozidla pěchoty BMP-1.

Resort obrany v reakci popřel, že by to WSJ potvrdil náměstek ministryně obrany Tomáš Kopečný.

Armáda má tzv. nedotknutelné zásoby vojenské techniky uskladněné na více místech, největší sklad je v Rančířově u Jihlavy, kde by měla mít uchováno pro případ mobilizace okolo 120 tanků T-72 a několik stovek různých typů bojových vozů pěchoty.

Konkrétnější ohledně dodávky na Ukrajinu nechtěla být na dotaz Práva ani firma Excalibur. „Nezveřejňujeme, jak se do pomoci Ukrajině zapojujeme,“ řekl Právu mluvčí CSG Andrej Čírtek.

Německý souhlas s vývozem

Německá vláda ale minulý týden schválila, že Česko může na Ukrajinu vyvézt 56 bojových vozidel pěchoty Pbv-501, což jsou modernizované bývalé východoněmecké BMP-1, v ČSSR byly známé jako BVP-1.

Stroje se po sjednocení Německa staly majetkem Bundeswehru, který je koncem 90. let předal švédské armádě. Ta je později prodala firmě Excalibur, která se snažila stroje prodat na Ukrajinu už v roce 2019, ale neuspěla, protože Německo coby původní majitel, jehož souhlasu export podléhá, si nechtělo pokazit vztahy z Ruskem. Povolení dalo teprve až teď, a jejich vývozu na Ukrajinu tak nic nebrání.

List WSJ poznamenal, že je to poprvé od začátku ruské invaze, co Ukrajině jiná země poskytla tanky. Za možná ještě významnější označuje zjištění, že ČR i Slovensko zvažují otevřít své vojenské dílny pro „opravy a dovybavování“ poškozené ukrajinské techniky.

https://www.novinky.cz/domaci/clanek/jake-tanky-a-bojova-vozidla-posilaji-cesi-na-ukrajinu-40392892#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&dop_req_id=pq0XlVDh9fq-202204051707&dop_id=40392892&source=hp&seq_no=8&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

 

Poznámka ČNL:

O stamilionových zásilkách zbraní, a to darovaných, by měly jednat příslušné orgány nikoliv utajovaně, ale veřejně. Též bychom v předstihu měli vědět, a mít možnost se k tomu včasně vyjádřit, co dále bude následovat, a to v jaké hodnotě a jak se vše projeví v našem státním rozpočtu. Dovolujte to nám naše ekonomická situace?