Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak vyloučil „státní prezident“ Hácha prezidenta Beneše z českého národa

21. 3. 2024

Jak vyloučil „státní prezident“ Hácha prezidenta Beneše z českého národa

 

„Není Čechem, kdo jde s Anglií a se sovětským Ruskem, není Čechem, kdo do našich krajů vnáší rozklad, zradu a zločin. Pro tyto lidi nemějte slitování. Jde o zločinné žháře, kteří nás chtějí připravit o rodnou střechu nad hlavou, o náš drahý český domov. Tyto zrádce, na prvém místě pana Beneše, jsme navždy vyloučili z národa,“ řekl Emil Hácha svému národu 19. června 1942. Dva týdny po smrti říšského protektora Reinharda Heydricha. (https://g.cz/emil-hacha-byl-tragicka-hradni-postava-ktera-dala-zivot-za-ceskoslovensko/

 

Týž den byl popraven  Alois Josef Eliáš (*29. září 1890 Královské Vinohrady – +19. června 1942 Praha – Kobyliská střelnice), český generál, politik, účastník domácího odboje za druhé světové války a předseda protektorátní vlády mezi léty 1939 a 1941. Za svou odbojovou činnost byl nacisty jako jediný premiér okupovaného státu popraven.

 

Zatímco 19.června 1942 generál Eliáš, dřívější předseda protektorátní vlády, byl popraven na Kobyliské střelnici, mluvil Hácha, „státní prezident“, týž den, kdy sdělil „svému národu“, že prezidenta Beneše navždy vyloučil z národa.

 

Je třeba na vysvětlenou dodat, že nejen generál Eliáš byl v kontaktu s Benešem a čs. londýnskou vládou, ale také i Hácha. Tomu pan prezident Beneš gratuloval po jeho zvolení do funkce prezidenta Česko-slovenské republiky a Hácha mu poděkoval. Dobré, ale stále komplikovanější vztahy s Háchou trvaly až do  počátku teroru, který spustil R. Heydrich po svém nástupu do funkce úřadujícího říšského protektora. Tehdy Háchu čs. zahraniční odboj, především sám prezident E. Beneš, naléhavě upozorňovali, aby se distancoval od krveprolévání, jež prováděl Heydrich za vydatné spolupráce K.H. Franka, dřívějšího poslance čs. parlamentu a současného  blízkého spolupracovníka „zastupujícího reichsprotektora“. Jak na to odpověděl E. Hácha? Svým projevem k národu z 19. června 1942. Od té doby byl Hácha považován nejen odbojem, ale i českým lidem stále více za zrádce národa. Ve spolupráci s Němci Hácha pokračoval až do konce války.

 

Generál Eliáš je považován za čs. odbojového hrdinu.  Delší dobu vykonával funkci předsedy protektorátní vlády v souladu s českými zájmy a ve spolupráci s čs. odbojem, zatímco Hácha skončil jako zrádce svého národa.

 

Nové dobové pohledy na něj, které z něj dělají téměř českého mučedníka, neodpovídají realitě a je třeba  je odmítnout. Sám Hácha se prezentoval jako člověk, který s představiteli čs. státní moci se stýkal jen úředně. Bylo to pochopitelné. Hácha byl výrazně konzervativním katolíkem, autoritářem, který si držel odstup od. čs. demokratických představitelů.

 

Dr. O. Tuleškov