Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak vidí Putina a vývoj v posledních týdnech Rusové?

31. 3. 2022

Jak vidí Putina a vývoj v posledních týdnech Rusové?

Jiří Paroubek

31.3.2022 13:22

Musím říci, že i mě výsledky průzkumu nezávislé ruské nevládní organizace pro průzkum veřejného mínění a sociologický výzkum, Levada Center, překvapily.

Ať chci nebo nechci, jsem pod vlivem psaní českých novin. V jedněch novinách na mě dnes vykukuje headline: „Ptají se mě, proč Putina nezabije Mosad“. V jiných novinách zase jiný headline říká: „Putinovu režimu zbývají poslední týdny“.Alespoň to tvrdí jakýsi ruský historik Andrej Zubov, jehož jméno jsem nikdy předtím neslyšel. A mohl bych pokračovat z dnešního tisku, takže ani já pochopitelně nejsem imunní k jednostranné propagandě, která se proti Putinovi a Rusku u nás vede.

Ale teď již k onomu průzkumu střediska Levada, jehož výsledky často používají i česká mainstreamová média.

Řekněme rovnou, že Putina v Rusku podle Levady kladně hodnotí 83% občanů.

Na otázku „Jakým směrem se věci v Rusku ubírají?“ 69% respondentů odpovědělo, že správným. Zbývá ještě dodat, že průzkum proběhl ve dnech 24. – 30. března na vzorku 1600 ruských občanů. Tedy proběhl v prvním týdnu ruské invaze na Ukrajinu.

Pojďme dál. V únoru bylo takových odpovědí, že Rusko jde správným směrem, jen 52% a v lednu 50%.

Naopak, směr vývoje situace negativně hodnotilo 22% z dotázaných. Měsíc předtím to bylo 38% a v lednu 39%. Podpora prezidenta Putina podle Levady výrazně vzrostla, jak je již výše uvedeno, na 83%, a to ve srovnání s 71% v únoru a 69% v lednu. Opačného názoru bylo jen 15% dotázaných.

Aktivity technokratického premiéra M. Mišustina pozitivně hodnotilo 71% respondentů, což je nárůst proti 60%, v únoru a 59% v lednu. 23% mu vyjádřilo negativní hodnocení.

Aktivitu celé vlády pozitivně vnímalo 70% respondentů, v únoru jich bylo jen 55% a v lednu 53%. Negativních odpovědí bylo v posledním měření 27%, v únoru to ješte bylo 42% a v lednu 44%.

Druhým nejdůvěryhodnějším politikem v Rusku po V. Putinovi je podle střediska Levada ministr obrany S. Šojgu s 16%. Dále jsou to premiér Mišustin, ministr zahraničí Lavrov a předseda Liberálně demokratické strany Ruska Žirinovský, kteří získali po 15% podpory.

Také vládní Putinova strana Jednotné Rusko, která se v posledních měsících potýkala s poměrně nízkou podporou veřejnosti, ji jasně získala zpět. Dnes by ji chtělo volit 54% dotázaných, zatímco v únoru to bylo jen 44% a v lednu 40%.

Nechci nikomu radit, ale dříve nebo později se Rusko s Ukrajinou, s ohledem na jasný směr vývoje válečných operací, dohodnou na uzavření míru. Věřím, že to může být udržitelný mír, který nepodvede ani jednu ze stran konfliktu k budoucí revanši.

Ještě zbývá dodat jedno číslo pro naše politiky, když ti vládní jsou jednoznačně válkychtiví. Myšlence přijetí Ukrajiny do EU je podle Gallupu International, tedy jedné z nejskvělejších výzkumných agentur světa, nakloněno jen 37% našich spoluobčanů. Proti je 27% a neví  co si má o dané věci myslet 35%. A to vše v situaci velké mediální jednostranné masáže, která v současné době u nás probíhá. Pro zajímavost, ve čtyřiadvaceti zemích EU si přeje členství Ukrajiny v průměru 52% respondentů, tedy alespoň podle Gallupu.

 http://vasevec.parlamentnilisty.cz/komentare/jak-vidi-putina-vyvoj-v-poslednich-tydnech-rusove