Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak uctít oběti druhé války - No přece maketou nacistického kanónu!

11. 7. 2020

Jak uctít oběti druhé války - No přece maketou nacistického kanónu!

8. 07. 2020 13:00:00

Nad Mostem postavili "památník" spojeneckým náletům v podobě makety hitlerovského protileteckého kanónu, který zde ty hrdinné letce zabíjel. Udělali to zcela bez skrupulí a zcela oficiálně.

Této reportáži České televize /1/ se dá jen těžko uvěřit, nicméně fake news to opravdu není: Na vrchu Šibeník nad městem Most postavili jako památku obětem druhé světové války maketu nacistického protileteckého kanónu. Připadalo jim to nesmírně vhodné, protože na onom místě totiž za války tento kanón přece stával. Nyní, u příležitosti 75. výročí vítězství nad agresí vedenou právě takovými zbraněmi jako je tento kanón, se ta pěkná věcička vrátila na svoje místo i s veškerou pompou a poctami.

Jen naprostá ztráta soudnosti v kombinaci s ignorancí dějin a pokřiveným charakterem může stát za tímto skutkem. Ne, nebyl to jedinec, který by pokoutně o půlnoci přišel na onu paseku a postavil tam tuto věc. Citujme:

"Výrobu makety zajistily: Statutární město Most, Technické služby města Mostu a spolek Severočeský letecký archiv Most. Maketu vyrobil Robert Vlasák." /2/

Stejný zdroj také uvádí seznam těch amerických a britských letců, které zde tento kanón zabil a které prý má uctít právě maketa té zbraně, kterou byli zavražděni.

Postaví příště jako památku členům komanda, které zaútočilo na Heydricha, právě sochu Heydricha? Nebo jako památku obětem sadistických zvěrstev koncentráků sochu Mengeleho?

Budou stejně samozřejmě očekávat, že to lidé přijmou, když jim to prošlo s maketou kanónu? Ale proč by jim to vlastně neprošlo? Jestliže v Praze mohli odstranit sochu sovětského válečného hrdiny a nad Mostem postavit maketu kanónu, který zabíjel britské a americké válečné hrdiny, tak existuje vůbec nějaká perverze, která by nebyla myslitelná?

Anebo za tím vším nestojí jen ztráta soudnosti a pokřivený charakter? Není tento kanón jen dalším pokusem překrucovat dějiny, relativizovat zodpovědnost těch, kteří válku vyvolali a pokusem smíchat všechny oběti na všech stranách dohromady, aby se otázka viny té či oné strany rozplynula mezi řádky?

Tak aby bylo jasno: Druhou světovou válku vyvolali Němci tím, že většinově podporovali krvelačného diktátora Hitlera, který své vražedné úmysly vůči národům, zemím, ba i vůči celým lidským rasám neustále opakoval. Nikdo z těch, kdo ho podporovali, nebyl nevinný. Nikdo z těch, kteří pro něho dobrovolně vyvíjeli a vyráběli zbraně, nebyl nevinný. Žádná nacistická válečná zbraň nemůže najednou změnit stranu a stát se poctou těm, které zabíjela.

Zdroje:

1) https://www.ceskatelevize.cz/porady/1097181328-udalosti/220411000100704/video/777398

2) http://www.e-mostecko.cz/zpravy/zajimavosti/154078-most-bude-mit-na-sibeniku-pamatnik-na-spojenecke-nalety

Autor: Lukáš Burget | středa 8.7.2020

Zdroj: https://burget.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=754137

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář