Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak Rusko obehrálo Turecko v karabašské avantýře

12. 10. 2020

Jak Rusko obehrálo Turecko v karabašské avantýře

8. října 2020

 

Rukama Baku začala Ankara protiofenzívní operaci v Náhorním Karabachu a počítala s blitzkriegem, rychle postupující válkou, jejíž úspěch zajišťuje rychle postupující série silných úderů, zbavující protivníka vůle k odporu, demoralizující jeho armádu i obyvatelstvo. Jenže blitzkrieg se nepovedl a arménská „pevnost Karabach“ se drží, zuřivě se brání, ač v některých místech byly její zdi proraženy a polity krví ázerbájdžánských vojáků.

 

Někteří znalci oznámili předčasně vítězství Turecka nad Ruskem v soupeření o Zakavkazsko. Není jasné, z čeho tak soudili. Přitom se Moskva ve válce v Karabachu vůbec neangažovala. Pozorovala, co se děje, a nepodporovala ani jednu ze zemí, využívala postavení arbitra.

 

Ankara se již podílí na třetím konfliktu, i když nepřímo. Nese přitom materiální a jiné náklady. Jednalo se o války v Libyi a Sýrii a nynější podporu Ázerbájdžánu, které byly pro turecký rozpočet zatěžující. Turecko je sice země silná, ale ne příliš bohatá. Její ekonomika to nemusí ustát, mohou nastat vnitropolitické problémy a Ankara už nebude schopna rozšiřovat svoji sféru vlivu.

 

Erdogan se považuje za významnějšího vůdce než byl Atatürk. Rozhodl se pro historický revanš a opětné vytvoření osmanského impéria a zahájil expanzi ve východním Středomoří. Jeho plány se nelíbí ani jeho spojencům z NATO. Z devíti zemí se sestavil celý protiturecký svaz. Jsou to Francie, Itálie, Řecko, Kypr, Izrael, Egypt, Saúdská Arábie, Spojené Arabské Emiráty a Bahrajn. Není v tom zahrnuta Haftarova Libyjská národní armáda, oficiální Damašek a Kurdové.

 

Tím, že se Turecko soustředí na Karabach a Arménii, může zničit své vztahy s Ruskem a Íránem a poztrácet zbytky důvěry USA. Washington se chce sám zmocnit Zakavkazska a vytěsnit z něho Rusko, ale Ankaru tam pustit nechce.

 

Turecko riskuje, že bude v úplné izolaci a velmi rychle začne upadat. Bude nuceno odstoupit na všech frontách, ustupovat jak Západu, tak Moskvě. Snahy Ankary zatáhnout Rusko do karabašského konfliktu odvádějícího jeho pozornost od Sýrie a Libye se minuly účinkem. Protiofenziva se zadrhla, což znamená, že se Kremlu podařilo Erdogana převézt. Intenzita bojů klesla a v nejbližší době musí proběhnout několik kol jednání.

 

Převzato z Topcor.ru

outsidermedia.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář