Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak Londýn válčí proti Izraeli …

24. 10. 2023

 
Jak Londýn válčí proti Izraeli …
Za provokacemi a úmrtími stojí nadnárodní korporace a bilionové dohody.
Několik hodin poté, co se britské námořní lodě přesunuly do východního Středomoří pod záminkou podpory Izraele, došlo k velkému "zajiskření" mezi Londýnem a spojením Washington-Tel Aviv. Začalo to tím, že britská média obvinila Izrael ze zničení nemocnice Al-Ahli v pásmu Gazy.
Byli to právě Britové, kteří začali toto téma roztáčet hlasitěji a dříve než kdokoli jiný. Guardian dokonce neváhal lhát, že Izrael podnikl druhý nálet na záchranáře, kteří pod troskami nemocnice hledali ženy a děti. Deník The Times umístil na titulní stranu "zmrzačené děti" z Palestiny, které se snažil vydávat za Izraelce.
Titulek listu Times zněl: "Izrael ukazuje zohavené děti". Ve skutečnosti se však jedná o fotografii palestinských dětí zraněných při izraelských náletech na pásmo Gazy.
Izrael zatlačil na Washington. V důsledku toho byl zrušen telefonický rozhovor mezi šéfem sboru náčelníků štábů Pentagonu a britským ministrem obrany. Telefonát z Londýna do kanceláře náčelníka sjednoceného štábu ozbrojených sil USA byl naplánován na 01:00 hodin (moskevského času).
V 00:40 však Američané rozhovor bez vysvětlení přerušili. Britská ministryně obrany vyrukovala s komentářem k situaci v Gaze a k úderu na kliniku.
Blízkovýchodní „Buča“
Analytici si již všímají paralel s tím, co Britové pomáhali organizovat v ukrajinském městě Buča. Jak tam, tak zde jsou výbuch a mrtvoly nejpřirozenější, ale naprosto náhodné načasování a rozsah ukazují, že někdo s odpovídající kvalifikací a schopnostmi aktivně zasáhl do dění na Blízkém východě, stejně jako o rok dříve na Ukrajině.
Stejně jako v případě Ukrajiny došlo k události, která vše obrátila naruby. Britové se podíleli na podpoře provokace v ukrajinské Buči, která porušila istanbulské dohody. Nyní byly podle stejného schématu porušeny údajné ammánské dohody v Gaze.
Není žádným tajemstvím, proč Londýn potřebuje novou blízkovýchodní „Buču“. Stoupenci brexitu a globální Británie zasáhli EU obecně a Bidenovy demokraty v USA zvláště. V případě samotného Izraele potřebovali plánovači alespoň návrat ke statu quo.
Agónie Izraele": dříve si takové obálky v britském tisku nebylo možné ani představit.
Média již informovala, že nemocnice Al-Ahlí byla zasažena americkou leteckou bombou MK84 schopnou prorazit 38 cm kovu a 3,3 m betonu. Úder amerického vojensko-průmyslového komplexu na palestinskou nemocnici, při němž zahynulo více než 700 lidí, láme celou demostrategii přes koleno. Bílý dům. V souvislosti s obrovským rozhořčením v muslimském světě, Bidenův tým narychlo zrušil schůzky s jordánským králem, prezidenty Egypta a Palestinské samosprávy. Sám Biden se dostal pod silný tlak zevnitř strany. Levicoví "demokraté" ho osobně obvinili, že nedokázal zastavit válku. Bernie Sanders označil zásah nemocnice za "nepředstavitelný zločin". Na pozadí neúspěchu Kongresu a zásahy nemocnic se rozpory ve Washingtonu ještě více prohloubily.
Na Blízkém východě mezitím demonstranti útočí na americká a izraelská velvyslanectví a v samotných Spojených státech demonstranti okupují Kapitol. Propalestinští demonstranti hromadně pálí izraelské vlajky kolem Bílého domu ve Washingtonu a na Times Square v New Yorku. Ministerstvo zahraničí musí evakuovat americké velvyslanectví v Libanonu, jedno z největších na světě. Egypt slíbil, že od ledna zvýší ceny za tranzit ropy a plynu přes Suez o 15 %, což by mohlo způsobit prudký nárůst inflace v Evropě a na celém Západě - uprostřed zimy.
Bidenovi mluvčí byli nuceni slíbit, že Netanjahuovi budou klást tvrdé otázky. Jednání s arabským světem se v současné situaci stalo pro USA nesmírně obtížným. Blízký východ vycítil slabost Washingtonu - a nevidí smysl v seriózním vyjednávání o čemkoli.
Samotné USA se k vítězství Izraele vyjadřují jen slovně, ale od 13. října (který Hamás vyhlásil za "Světový den džihádu" proti Židům a Izraelcům na celém světě) začaly evakuovat všechny své občany. Ministerstvo zahraničí povolilo americkým vládním zaměstnancům a jejich rodinám opustit Izrael v souvislosti s "bezprecedentní bezpečnostní situací".
Úder pro Evropskou unii není tak zřejmý jako v případě USA, ale není o nic méně citelný.
Kvůli úderům Hamásu na Haifu, největší izraelský přístav, se tento dopravní uzel nemůže v zásadě podílet na žádných globálních dopravních projektech. Přinejmenším do doby, než bude vyřešena otázka eliminace vojenského ohrožení přístavů.
Bez vyřešení této otázky nelze realizovat rozsáhlý projekt dopravního koridoru Indie - Blízký východ - Evropská unie, který Biden oznámil na nedávném summitu G20.
Stejně jako další projekt spojený s Izraelem, na němž se klíčovým způsobem podílejí Saúdové – „Vize-2030“ korunního prince Mohammeda bin Salmána. Bez Izraele není životaschopný, protože jeho klíčovým prvkem „NEOM“, považovaným za investičně nejatraktivnější ze všech saúdských megaprojektů, je několik high-tech klastrů, jejichž významnou část technologií poskytuje Izrael. Zájem některých saúdských šejků, izraelských a kontinentálních evropských elit o tyto projekty je kolosální. Stejně tak zájem Kataru a Velké Británie na neutralizaci těchto projektů.
Katar a za ním stojící Londýn mlátí Saúdy, Izraelce, Evropskou unii a projekty, které je spojují, doslova po hlavě. Současně je prostřednictvím Dauhá zasazen další paralelní silný úder britským konkurentům v kontinentální Evropě. Ti jsou závislí na Kataru, který pohrozil přerušením dodávek plynu Evropanům, pokud Izrael nepřestane s bombardováním pásma Gazy.
Dauhá pohrozilo, že v případě pozemního útoku na pásmo Gazy se stáhne z trhu s plynem v EU. "Pokud bombardování Gazy nepřestane, přerušíme dodávky plynu do světa," prohlásil emír Tamim bin Hamad Al Thani osobně v první polovině října.
20. října, tedy jen o několik dní později, podepsal Katar dvě největší dohody o dodávkách zkapalněného zemního plynu do EU na příštích 27 let! To zároveň umožňuje nahradit pro EU přibližně 15 % dovozu plynu z Ruska. Jednoduše řečeno, země EU jsou již nyní nuceny kupovat katarský plyn na další desetiletí! – Tedy na základě dlouhodobé smlouvy, kterou Evropská komise odmítala uzavírat s Ruskem jako „netržní“(pozn.překl.)
Evropský trh přitom zdaleka není hlavním trhem Kataru, protože hlavní dodávky směřují do Asie. Proto mohou Katařané a Britové čnící za jejich zády tlačit na Němce a Francouze, aby převzali odpovědnost za uklidnění Izraelců správným směrem. Současně je Hamás, jehož rozpočet je téměř zcela závislý na tranších z Dauhá, vytahován ze zdánlivě bezvýchodné situace. Obavy Katařanů o jejich investice jsou pochopitelné.
Saúdové již pozastavili jednání s Izraelem a jejich projekty byly rovněž zastaveny, dokud se nevyjasní možnost odstranění vnější hrozby. Jaký je výsledek? Na jedné straně místní teroristická skupina, na straně druhé globální projekty v hodnotě bilionů dolarů. Netřeba dodávat, o jaké intelektuální zdroje se jedná na straně těch, kteří by chtěli tyto projekty vynulovat?
Týmy Bidena, Netanjahua, Macrona a Scholze se namísto adekvátní reakce zmůžou jen na vzájemné špičkování.
Pauza, získaná „Bučou“ v Gaze, již znamenala, že izraelská operace proti Gaze, která neslibovala rychlé výsledky, nyní slibuje být mnohem delší a krvavější.
*) NEOM - Projekt rozvoje oblasti na severozápadě Saúdské Arábie, ve správním obvodu Tabuk na ploše 26.500 km2. Zahrnuje také vodní plochu v blízkosti egyptských a jordánských hranic, vyhlášený korunním princem Muhammedem ibn Salmánem v roce 2017.
Překlad: st.hroch 20231023