Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak byly kolonizovány české země

31. 3. 2023

Kolonizace zemí českých

Prof. PhDr. Stanislava Kučerová, CSc.

 

 Dr. Ant. Boháč, ve svém článku v „Národní čítance“  z roku 1918  ukázal, kde se v novém Československu vzala německá menšina. Tu historii by měl znát každý Čech. Dnes jako tehdy. Zopakujme si ji alespoň ve stručnosti.

Autor sleduje  rozložení slovanských  kmenů na území Evropy v 2. polovině 1. tisíciletí. Je to i počátek vývoje národa Čechů a Slováků. Je to  počátek vývoje ze společných kořenů  

přicházejících slovanských  kmenů, které se usadily v českých zemích a v horních Uhrách. Jejich území bylo mnohem rozsáhlejší než  je dnes. Sahalo do Pruského Slezska, k Dunaji, hluboko do nížiny uherské.

 

Vpád Maďarů a příchod německých  kolonistů do Alpských krajin oddělil Slovany západní a severní od Slovanů  jižních. Mohutná německá kolonizace v zemích Českého  království nastala  za posledních Přemyslovců a za prvního Lucemburka. Pohraniční pás se postupně poněmčil, uvnitř zemí vznikly četné ostrovy přistěhovalých německých obyvatel.

V 2. polovině 14. století  byl příchod německého  obyvatelstva zastaven. A v té době přišlo památné   husitské hnutí, které přineslo mocné společenské změny a povzneslo národní vědomí. Jeho vlivem došlo i  k zániku většiny německých ostrovů v české jazykové oblasti. Došlo i k zúžení německého pohraničního pásu.

 

Hospodářský vývoj  v 16.století vyvolal  opět vlnu kolonizace a poněmčení měst.

Neobyčejnou měrou bylo poněmčování  posíleno zhroucením českého stavovského povstání r. 1620. Množství českých evangelických rodin (naprostá většina obyvatelstva) bylo nuceno pro víru opustit vlast a celé kraje byly hrůzami války 30leté  vylidněny. V 18. století poněmčování   vyvrcholilo odnárodněním prořídlého městského obyvatelstva a usazením nových německých osadníků.

 

Jen poddansko-nevolnický  rolnický venkov zůstal odnárodnění ušetřen.Vlastní jádro lidu se neodcizilo svému jazyku.

Od konce 18. století nastává změna. Po zrušení  nevolnictví se zdvihá vlna národního probuzení,  v 19. století český živel začíná zase do měst  pronikat a česká vlast se dík buditelům a obrozenskému hnutí  stává zase vlastí českého národa. Z kolonizátorů zůstávají ostrůvky menšin v pohraničí

 

Tady autor, vítající vznik Československé republiky r. 1918,  přirozeně svůj výklad skončil. Historii mezi dvěma válkami již psali jiní autoři.