Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak a proč se pomník Koněva vypařil z evidence válečných hrobů?

16. 4. 2020

Jak a proč se pomník Koněva vypařil z evidence válečných hrobů?

Žarko Jovanovič, Raptor TV Leave a comment 3 Views

 

Za pobuřující a cynické označil šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov počínání úřadů v Praze. „Budeme požadovat od českých kolegů, aby splnili veškeré své závazky podle smlouvy z roku 1993“ a odvolal se na českou státní evidenci, ve které měl být Koněv zanesen. Vydali jsme se tedy po stopách v jaké státní evidenci tedy pomník osvoboditelům maršála Koněva vlastně je nebo byl a světe div se, objevili jsme ho v Centrální evidenci válečných hrobů vedené Ministerstvem obrany ČR. Tedy objevili, byl tam roky, ale najednou zmizel.

 

Jan Lacina STAN, místostarosta Prahy 6 a Ondřej Kolář TOP09 starosta Praha 6, oslavují své vítězství nad maršálem Koněvem

 

Ale popořádku a pěkně od Adama.

 

Pomník osvoboditelům byl odhalen v roce 1980 při příležitosti 35. výročí osvobození Prahy a ČR od Hitlera resp. nacistického Německa. Mnoho let se nic nedělo. Až když před pár lety ovládl radnici starosta Ondřej Kolář za TOP09, který si z války s „Koněvem“ udělal svůj volební program pro znovuzvolení. Nejdříve prosadil instalaci doplňkových cedulek na pomník. Ty řešily účast maršála Koněva na událostech, které s osvobozením Prahy či ČSR sice neměly nic společného, nicméně v očích pana starosty stavěly Koněva do role krvavého vraha. Mnozí si mysleli, že tím je po boji ale opak byl pravdou. Byla to jen sonda, co veřejnost unese. Po krátké pauze zastupitelstvo Prahy 6 odsouhlasilo na návrh pana Koláře přesunutí sochy maršála Koněva v září 2019. Proti tomuto usnesení protestovala jak část české veřejnosti tak i zástupci RF, kteří přesun pomníku považují za porušení mezinárodní smlouvy uzavřené mezi ČR a RF. Tu podepsali v roce 1993 prezidenti Havel s Jelcinem. Jak velká část veřejnosti je resp. byla proti přesunutí sochy mimo Prahu 6 se nedozvíme, protože zastupitelstvo Prahy 6 odmítlo návrh Pirátů na uspořádání referenda.

 

Jisté ale je, že Ministerstvo zahraničí ve svém posledním prohlášení uznává, že na pomník Koněva se vztahuje smlouva uzavřená smlouva z roku 1993 a věří, že pro sochu bude nalezeno důstojné místo. Ostatně i pozemky pod památníkem byly označeny jako památkové území. Na Ministerstvo obrany resp. ministra Metnara se již dříve obrátil jeho ruský rezortní protějšek Šojgu se žádostí o vydání sochy s návrhem, že ruská strana je připravena veškeré náklady s tím spojené uhradit. Ministr obrany Metnar konstatoval, že žádosti nemůže vyhovět, protože pomník je ve vlastnictví Prahy 6. Ruský ministr obrany Sergej Šojgu poté požádal šéfa národní kriminální ústředny Alexandra Bastrykina o trestní stíhání lidí, zodpovědných za odstranění sochy sovětského maršála Ivana Koněva v Praze.

 

Ministr zahraničí RF Lavrov se ve svém projevu odvolal na evidenci, ve které má pomník osvoboditelům maršála Koněva být v kontextu mezinárodní smlouvy z roku 1993 zanesen. Po této stopě jsme se tedy vydali. Co jsme zjistili? Pomník maršála Koněva byl roky evidován v Centrální evidenci válečných hrobů vedené Ministerstvem obrany. To je samo o sobě dost překvapivé, protože MO popírá, že by o válečný hrob šlo. Po našem dotazu na příslušný odbor MO, jsme se dozvěděli, že evidence obsahuje mimo válečné hroby i jiné objekty, které obce považují za důležité v kontextu připomenutí válečných událostí. Ano, slyšíte dobře, obce provádí změny v evidenci. Samo MO jen zcela výjimečně. Stejnou cestou se do evidence dostal i pomník maršála Koněva. Do evidence jej zanesla radnice Prahy 6 a v této evidenci pak spokojeně roky setrval. Pak nastal duben 2020, řekli byste si, že asi starosta Kolář nechal pomník Koněva z evidence vymazat, ale není tomu tak.

 

Tentokrát zasáhlo MO a záznam odstranění pomníku tiše odstranilo samo, prostě ho nechalo vypařit. Tentokrát žádná poznámka v evidenci o dočasné uskladnění a uvažovaném přesunu. Nic takového, prostě záznam z evidence dostupné pro veřejnost bez dalšího zmizel, jako by nikdy nebyl. Byl vymazán ihned poté, co byla odstraněna socha ze svého místa, na kterém mnoho let stála.

 

https://raptor-tv.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář