Jdi na obsah Jdi na menu
 


J. Bašta - Bojovník za svobodu

12. 1. 2023

Bojovník za svobodu

 

Vážení spoluobčané,

 

ve svém životě jsem nejprve byl mladým studentem Filosofické fakulty s ideály a studoval jsem obor Historická archeologie. To skončilo s Pražským jarem a nástupem drsné normalizace, kdy jsem se za své názory studenta obratem stal politickým vězněm a byl jsem uvězněn na 2,5 roku. Ale to mne neodradilo, naopak, hned v dalším období jsem začal působit v disentu a jako jeden z prvních signatářů jsem podepsal Chartu 77. V letech 1972 - 1990 jsem proto pracoval v dělnických profesích, konkrétně na stavbách více než 100 mostů. Ve volném čase jsem se ale naplno věnoval i své vysněné archeologii s mou manželkou, archeoložkou Danou, která je mi cennou oporou už 40 let. Své tři knihy Poslední král Bójů, Prokletí rabštejnské skály a Zapomenuté vítězství opírám o výsledky našich společných vykopávek a je v nich řada až magických příběhů plných tajemství, které by Vás mohly nadchnout.

 

Při Sametové revoluci v roce 1989 jsem byl vtažen do politiky. Stal jsem se postupně náměstkem ředitele nově vznikající tajné služby (FIS), dvakrát poslancem (1996 - 2000), i ministrem (1998 - 2000). Následně jsem nastoupil diplomatickou dráhu a v letech 2000 až 2005 působil jako velvyslanec ČR v Rusku, náměstek ministra zahraničních věcí (2005-2007) a velvyslanec ČR na Ukrajině (2007- 2010). Poté jsem se věnoval psaní knih a v roce 2021 jsem se do politiky vrátil, jako poslanec za hnutí SPD.

 

Události letošního roku mne vyburcovaly k přijetí kandidatury za hnutí SPD na Hrad.

Za své hlavní poslání považuji prosazení obrany svobody a demokracie, udržení sociální stability a bezpečnosti České republiky. Potřebujeme akutně zajistit energetickou bezpečnost a potravinovou soběstačnost naší země. Česká armáda musí být znovu připravena k obraně naší vlasti, nikoli používána v cizím zájmu. V mezinárodních vztazích prosazuji spolupráci (zejména se zeměmi V4 a dalšími sousedy) a snahu o dohodu. Mír není sprostým slovem a musí znovu zavládnout v Evropě. Potřebujeme udržet dosaženou životní úroveň a nedovolit propadání se do bídy. K tomu chci přispět za využití svých zkušeností.

Kandiduji na prezidenta proto, aby naše země neskončila ve válce a bídě. Lidé potřebují mír a normálně žít.

Jaroslav Bašta

 

@ www.jaroslavbastaprezident.cz 

jbastaprezident@seznam.cz