Jdi na obsah Jdi na menu
 


Izraelská reakce sotva začala. Pásmo Gazy opět čelilo bombardování ze vzduchu

10. 10. 2023

Izraelská reakce sotva začala. Pásmo Gazy opět čelilo bombardování ze vzduchu

 

Pásmo Gazy čelilo i v noci na úterý bombardování ze vzduchu, které provádí izraelské letectvo v reakci na útok palestinského hnutí Hamás na izraelském území. Informují o tom novináři mezinárodních médiích, kteří jsou na místě, například zpravodajové stanic CNN i BBC.

Sledovali jsme online Jeruzalém 6:50 10. října  

Kouř na městem Gaza (foto z 9. 10. 2023) | Foto: Sameh Rahmi | Zdroj: Reuters

 

Zpravodaj stanice CNN Nic Robertson, který se nachází na jihu Izraele u hranic s palestinským územím, hlásil nad Pásmem Gazy „velké záblesky na obloze“ a výbuchy. Nad jihem Izraele se podle zpravodajů CNN pohybovaly také bojové letouny, vrtulník či bezpilotní prostředky.

 

Štáb stanice Al-Džazíra, který se nachází přímo v Pásmu Gazy, musel kvůli útokům kolem 2.00 SELČ přerušit vysílání a odejít do krytu. Stanice v této souvislosti připomíná izraelský útok na budovu, který v roce 2021 zničil kanceláře této stanice i agentury AP.

 

Palestinské ministerstvo zdravotnictví v pondělí večer SELČ uvedlo, že při izraelských útocích ze vzduchu zahynulo 687 lidí a zranilo se jich bezmála 4000. Údery podle svědků na místě a tisku zasáhly také rezidenční komplexy, nemocnice či jednu mešitu. Izraelská armáda již dříve uvedla, že útočí na cíle spjaté s hnutím Hamás či Islámský džihád.

 

Podle tisku se však stále bojuje i v jižní části Izraele, kde bezpečnostní složky při přestřelce zabily jednoho palestinského ozbrojence. Není jasné, zda se Palestinec dostal na území v sobotu během útoku hnutí Hamás.

 

  Šéf unijní diplomacie Josep Borrell pozval na dnešní mimořádné neformální jednání ministrů zahraničí EU i šéfy izraelské a palestinské diplomacie. 

  • 12:36

PALESTINSKÉ OBĚTI. Při izraelských náletech v Pásmu Gazy bylo od soboty zabito nejméně 770 Palestinců a 4000 bylo zraněno. Uvedlo to ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy, kde vládne radikální islamistické hnutí Hamás, jež v sobotu zahájilo teroristické útoky na Izrael.

 

 

RADOST ÍRÁNU. USA nepochybují o tom, že Írán má z dění v Izraeli radost. Pokud se dokonce přímo nepodílel. „Útok na Izrael může být chápán i jako oslabení USA ve světě,“ vysvětlil ve vysílání Českého rozhlasu Plus politický geograf Michael Romancov.

 

 

  • 11:17

ZABITÍ NOVINÁŘI. Tři palestinští novináři byli dnes časně ráno zabiti při izraelském náletu na obytnou budovu poblíž rybářského přístavu v Gaze, informuje AFP. 

  • 11:06

NESMYSLNÉ TEORIE. Teorie, že izraelské bezpečnostní složky věděly o plánovaném útoku Hamásu a úmyslně mu nezabránily nebo že to premiér Benjamin Netajahu věděl a nic neudělal, jsou nesmyslné, míní Irena Kalhousová, ředitelka Herzelova centra izraelských studií při Univerzitě Karlově. „Vůbec nevychází z izraelské reality. Záchrana života je v Izraeli nejvyšší hodnota,“ dodává.

  • 10:59

VYZBROJENÍ DOBROVOLNÍKŮ. Izrael začne vyzbrojovat izraelské dobrovolníky v pohraničí a ve smíšených izraelsko-arabských městech tisíci útočnými puškami. Na síti X to dnes oznámil izraelský ministr pro národní bezpečnost Itamar Ben Gvir. 

  • 10:58

 

STĚHOVÁNÍ VELVYSLANECTVÍ? Pro přestěhování českého velvyslanectví v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma nejsou v tuto chvíli splněny tři základní podmínky. Uvedl to ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Bylo by to podle něj v rozporu s mezinárodním právem a rezolucemi Rady bezpečnosti OSN, zároveň by takový krok nebyl v souladu s jednotným postojem Evropské unie. V dnešní bezpečnostně rozbouřené době navíc Lipavský nepovažuje za rozumné, aby na sebe Česko přitáhlo pozornost mezinárodního společenství razantním krokem v otázce izraelsko-palestinského konfliktu.

  • 10:57

CIVILNÍ OBĚTI. Izraelské nálety v Pásmu Gazy zasáhly i obytné budovy či školy a neobešly se bez civilních obětí, uvádí vysoký komisař OSN pro lidská práva. 

https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/izrael-aktualne-valka-v-izraeli-online-hamas-palestinci_2310100650_ako#utm_content=freshnews&utm_term=Izrael%20%C3%BAto%C4%8D%C3%AD%20na%20Gazu&utm_medium=hint&utm_source=search.seznam.cz