Jdi na obsah Jdi na menu
 


Itálie je na pokraji občanské neposlušnosti

25. 1. 2021

Itálie je na pokraji občanské neposlušnosti

1 Janinna  

 

Itálie je na pokraji občanské neposlušnosti. Italové proti absurdním pravidlům.

Italští podnikatelé začali oponovat vládním rozhodnutím v boji proti koronaviru. 

Italové tomu říkají „občanská neposlušnost“.

 

Krátce před Vánocemi přijala Itálie trojstranný systém omezení. Od té doby se opatření regionálně mění v závislosti na rozsahu koronavirové infekce. V několika regionech byly restaurace a kavárny nuceny zavřít. Pouze proto, aby se lidé nescházeli ve velkých skupinách v jedné místnosti.

 

Řada provozoven po celé zemi však začala protestovat a požadují od vlády „jasnější“ a spravedlivá pravidla.

Například římský restauratér Max Vietri neuzavřel svou pizzerii, a to navzdory protikoronavirovým opatřením, která v současnosti platí v Římě.

Vysvětlil, že z jeho strany jde o občanskou neposlušnost, protože chce pokračovat v podnikání. Podle jeho názoru by měly být uzavřeny všechny podniky, jako tomu bylo v březnu loňského roku, nebo ať jsou všechny otevřené. Některé podniky však nemůžete zavřít a jiné nechat otevřené.

„Úřady musí mít jasná pravidla. Tato vláda však pravidla mění každý týden. To je absurdní,“ říká Vietri.

 

Jeho kolega podnikatel Armando Minotti řekl, že je ochoten zaplatit pokuty, ale chtěl, aby jeho restaurace zůstala otevřená i po měsících nucené izolace.

Minotti řekl, že „už nemůžeme zůstat nečinní. Dnes tomu říkáme zdvořilý protest,“ dodal.

„Samozřejmě policie přijde. Pustíme je dovnitř. Dostaneme pokutu, ale rozhodli jsme se zůstat otevřeni a už nezavírat,“ říká podnikatel, „protože to nemůže tak pokračovat.“

 

Zprávy místních novin zdůrazňují pokračující projevy vzdoru po celé zemi. Lidé jsou pokutováni, ale stávají se zuřivějšími a zuřivějšími.

V celé Itálii jsou restaurace, hospody a kavárny otevřené pouze v těch regionech, které jsou označeny jako žluté zóny. Ale i tam mají povoleno pracovat pouze pro dodávku jídla.

V současné době spadá pod nejnižší úroveň omezení pouze 5 regionů Itálie. 13 regionů je klasifikováno jako středně rizikové. A Lombardie, Sicílie a autonomní provincie Bolzano budou mít nejvyšší úroveň omezení od příští neděle.

Mezi protestujícími jsou také studenti. Chtějí se osobně účastnit výuky. Někteří studenti pořádají setkání mimo vzdělávací instituce a požadují otevření vysokých škol.

Předseda vlády Giuseppe Conté varoval, že pokud nebudou dodržována sociální distanční opatření, bude se Itálie potýkat s třetí vlnou pandemie.

Po posledním oznámení přísnějších omezujících opatření Conté uvedl, že se k Itálii ze Spojeného království, Irska a Německa blíží nová vlna infekce, a proto… budeme muset přinést určité oběti.

Odborníci však tvrdí, že programování populace strachem již nefunguje, protože lidé toho mají dost!

Prakticky stejná rezistence na covidová opatření se vyskytuje i v jiných zemích. 

Pokec24.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář