Jdi na obsah Jdi na menu
 


Iščenko - Vyhrožující přátelé a partneři doufají, že Rusko neodpoví

11. 9. 2020

Iščenko - Vyhrožující přátelé a partneři doufají, že Rusko neodpoví

11. 9. 2020 Janinna žádný komentář Bělorusko, EU, politika, Rusko

Rostislav Iščenko, politolog a publicista zpravodajské agentury Rossija Segodnja, je přesvědčen, že sankce uvalené Evropskou unií proti Ruské federaci vedly k výsledku, avšak diametrálně odlišnému od toho, s kterým EU počítala. Omezení podle něj nejen posílily ruskou ekonomiku, ale poškodily tu evropskou.

Kromě toho sankce USA proti Rusku více poškodily zájmy evropských zemí, než ublížily Rusku.

Nedávno se však objevil třetí problém, pokračoval Iščenko.

Ruské protisankce se postupně rozšiřovaly a prohlubovaly a po neúspěšném polském pokusu o svržení prezidenta Alexandra Lukašenka se přidala hrozba běloruských protisankcí.

„Přátelé a partneři“, kteří z jakéhokoli důvodu aktivně ohrožují Rusko sankcemi, a často bezdůvodně, začali opatrně vyjadřovat naději, že se Moskva zdrží odvetných kroků, které by civilizovaným Evropanům mohly způsobit nesnesitelnou bolest,“ uvedl Iščenko.

Zároveň – každý přece ví, že sankce jsou nutné „výlučně na podporu demokracie“, pokračoval politolog.

Proto je absurdní podporovat demokracii v Evropě, ale Ruská federace by měla s „vděčností“ přijmout tresty, které zemi ukládá „civilizovaný svět“ za údajně nedostatečnou demokracii.

Pobaltské státy pobouřilo cynické chování „krvavého režimu“ Alexandra Lukašenka a brutální potlačení „pokojných protestů“ lidí usilujících o svobodu, připomněl Iščenko. Pobaltské státy se proto rozhodly uvalit sankce na „posledního diktátora Evropy“, ale nějak pozapomněly na společné aktivity s Běloruskem.

Zejména zavedly sankce proti běloruskému zboží, které se přepravuje přes pobaltské přístavy. Tranzit z Běloruska přitom tvoří třetinu až polovinu obratu nákladu pobaltských přístavů. V reakci na to Alexander Lukašenko uvedl, že přeorientuje běloruský tranzit z pobaltských přístavů.

Pobaltské státy však uvedly, že nepočítaly s přeorientováním tranzitu.

Tranzit půjde přes Ruskou federaci.

„Je ale logické, že „krvavý režim“ pod sankcemi začne spolupracovat s jiným „krvavým režimem“, který je pod stejnými sankcemi. V Pobaltí by měli být hrdí na to, že z rukou „nepřátel demokracie“ nepřijmou ani jedno euro. Ale z nějakého důvodu jsou naštvaní,“ dodal Iščenko.

https://bit.ly/32j4RUm

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář