Jdi na obsah Jdi na menu
 


Iščenko - Američané nemají Rusku co nabídnout

22. 5. 2021

Iščenko - Američané nemají Rusku co nabídnout

22. 5. 2021 Janinna  

Iščenko - Američané nemají Rusku co nabídnout, Moskva i bez nich může získat co chce.

Rusko a Západ nemají velký prostor pro kompromisy. Všechno, co mohou Spojené státy nabídnout Rusku, Rusko již získalo nebo je schopno získat samo.

Ruský politolog Rostislav Iščenko to uvedl v éteru kanálu YouTube „PolitWera“. Expert na příkladu Ukrajiny začal vysvětlovat, co se děje.

„USA jsou připraveny zavřít oči před okupací Ukrajiny Ruskem“

Washington nemá námitky proti tomu, aby Moskva převzala kontrolu nad Kyjevem, ale chce, aby to vypadalo jako skutečná invaze a okupace. V zásadě – takový vývoj událostí je pro Rusko nerentabilní a nebude s tím souhlasit. Proto v tomto směru tedy nebude vzájemné porozumění. Velmoci samozřejmě budou i nadále diskutovat o „ukrajinské otázce“ i o dalších otázkách, ale Ukrajina není hlavním „kamenem úrazu“ ve vztazích mezi USA a Ruskem.

Pro Washington jsou nejdůležitější další dvě oblasti, které lze nazvat strategickými.

  • Zaprvé, Spojené státy potřebují, aby jim zůstala kontrola nad Evropou.
  • Zadruhé, chtějí, aby nikdo nezasahoval do jejich „zúčtování“ s Čínou.

Všechno ostatní je méně významné.

 
Rostislav Iščenko:

„Diskutovat nějakým způsobem o problémech Ukrajiny, stylem – „pojďme nyní tento problém uzavřít“, je prakticky nemožné. Američané jsou připraveni Ukrajinu uzavřít jedním způsobem:

„Obsaďte ji a my budeme křičet a křičet, ale zavřeme oči nad touto záležitostí.“ 

To nechceme, je to pro nás naprosto nerentabilní. Proto pro nás tohle není kontaktní místo, abychom si mohli promluvit – budou mluvit, ale tohle nebude hlavním „kamenem úrazu“.

Hlavní věc pro Američany je, že by jim měla zůstat Evropa, aby si nad ní udrželi kontrolu. Američané nepotřebují, aby někdo zasahoval do jejich tlaku na Čínu – to jsou dvě otázky – jak na dalekém ruském západě, tak i na dalekém ruském východě – a je třeba je vyřešit. 

Navíc samozřejmě tam nejsou moc chytří lidé, ale nejsou ani úplnými hlupáky a musí chápat, že Rusko je přirozeným spojovacím článkem mezi Východem a Západem, a v tomto případě má mnoho výhod. Z tohoto geografického umístění má Moskva velké hospodářské a politické výhody..

Nabídnout Rusku, aby v tomto případě hrálo v zájmu Spojených států a přitom proti sobě – proto je nejen nutná značná dávka drzosti, ale je také nutné přinést nějaký velký a chutný bonbón a ukázat ho alespoň z dálky, … aby byl vůbec důvod o tom všem diskutovat. 

Celkově – takový bonbón oni prostě nemají. A Ukrajina takový bonbón není. 

Všechno, co mohou nabídnout Rusku, už Rusko získalo a je schopno získat samo, bez nich. Nevidím tedy nyní velké příležitosti pro geopolitický kompromis,“ řekl Iščenko.

https://bit.ly/3vedPy8

pokec24.cz

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář