Jdi na obsah Jdi na menu
 


Irán a Argentina žádají o vstup do BRICS

28. 6. 2022

Irán a Argentina žádají o vstup do BRICS

27. 6. 2022 Janinna komentářů: 2 Argentina, BRICS, Írán

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharova uvedla, že Írán a Argentina požádaly o vstup do BRICS.

Napsala o tom ve svém  telegramu.

„Zatímco v Bílém domě přemýšleli o tom, co ještě na světě vypnout, zakázat a zkazit, Argentina a Írán požádaly o vstup do BRICS,“ napsala.

Agentura Tasnim s odvoláním na íránské ministerstvo zahraničí potvrdila , že íránská strana podala oficiální žádost o členství v BRICS.

Oficiální zástupce Ministerstva zahraničních věcí Íránské islámské republiky Said Khatibzade řekl, že jeho země požádala o vstup do BRICS a vyjádřil přesvědčení, že to přinese nové příležitosti pro všechny členy asociace. Informovala o tom agentura Tasnim.

„Írán požádal o vstup do BRICS,“ uvedl na tiskové konferenci zástupce íránského ministerstva zahraničí a dodal, že „proběhla řada konzultací o této otázce.“

Předtím poradce ruského prezidenta Jurij Ušakov řekl, že Rusko se staví pozitivně k možnému rozšíření BRICS a poznamenal, že by se k tomu mělo přistupovat opatrně a přiměřeně. Moskva podle jeho slov počítá s užší spoluprací se zeměmi Asie, Afriky a Latinské Ameriky ve formátu BRICS Plus.

Zástupce Kremlu vysoce ocenil výsledky summitu BRICS konaného ve dnech 23. až 24. června a označil jej za zásadní a důležitou událost. Podle Ušakova se ho kromě členských zemí zúčastnily hlavy Alžírska, Argentiny, Egypta, Indonésie, Íránu, Kazachstánu, Kambodže, Malajsie, Senegalu, Thajska, Uzbekistánu, Fidži a Etiopie.


Argentina oznámila svůj záměr připojit se k BRICS

Argentina se hodlá stát řádným členem BRICS. Uvedl to argentinský prezident Alberto Fernandez během svého projevu na setkání vůdců organizace, konaném v rozšířeném formátu.

„Je nám ctí, že jsme byli pozváni na toto rozšířené setkání BRICS. Snažíme se být plnohodnotnými členy této skupiny národů, která již nyní představuje 42 % světové populace a 24 % světového hrubého domácího produktu. Argentina se chce připojit k tomuto prostoru a přispět,“ uvedl argentinský prezident.

Poznamenal, že argentinská delegace se účastní tohoto summitu s pevným přáním spojit úsilí v zájmu budování multipolárního světa. 

„Argentina je země s velkým lidským a odborným potenciálem, která podporuje myšlenku spravedlivějšího světa,“ řekl Fernandez.

Na schůzce kaspických států v Ašchabadu se má ruský prezident Vladimir Putin setkat s íránským prezidentem Sayedem Ebráhímem Raísím a jeho ázerbájdžánským protějškem Ilhamem Alijevem.

Írán a USA povedou v úterý nepřímá jednání v Dauhá – IRNA

Írán tvrdí, že Saúdská Arábie chce obnovit diplomatická jednání s Teheránem

Turecko se k protiruským sankcím nepřipojí.

„Prosazujeme vyváženou politiku vůči Rusku. <…> Sankce neukládáme a nepřipojujeme se k nim. Musíme se starat o své vlastní zájmy. Když všichni zničí mosty, tak kdo bude mluvit s Ruskem? Hospodářské vztahy s Ruskem jsou takové povahy, že sankce poškodí více tureckou ekonomiku než ruskou. Máme jasný postoj [k otázce sankcí]. Západ to nepřijal,“ řekl mluvčí tureckého prezidenta Kalin.

Pro Pokec24 přeložila Janinna.