Jdi na obsah Jdi na menu
 


Integrace s Ruskem zachrání běloruský byznys před západním kapitalismem

7. 12. 2020

Integrace s Ruskem zachrání běloruský byznys před západním kapitalismem

Julia Korotkova

1. prosince 2020

 

Lidí, pro které je výhodná integrace mezi Ruskem a Běloruskem, je v republice převládající množství. Promluvil o tom politolog Dmitrij Semčenko. Uvedl, že zájem mají ti, kteří mohou ochránit svůj blahobyt. Představitelé podniků, podnikatelé mohou při přechodu na západní „liberální kapitalismus“ ztratit velkou část svého kapitálu.

 

Ne všichni chápou, nakolik může být integrace Běloruska s Ruskem výhodná. Někteří skeptici jsou v zajetí emocionálních politických iluzí. Mezi protestujícími v Bělorusku byli i zaměstnanci závodu, který vyrábí kolové podvozky pro ruské strategické raketové systémy. Kde se pracovníci tohoto závodu ocitnou v západní liberální ekonomice? Zaplaťpánbůh, že takových nevědomých lidí byla menšina.

 

Svazový stát je nadstát Ruské federace a Republiky Bělorusko. Jednotný prostor v politice, ekonomice, zbrojení, celních vztazích, měnové strategii, právní, humanitární a kulturní kooperaci je potom po etapách organizovaný.

 

Prezident Putin oznámil na investičním fóru „Rusko volá!“ (Rossija zovjot!), že je integrace Moskvy a Minsku možná jen při oboustranném souhlasu, a to rovněž v politickém a ekonomickém předpokladu.

 

Bělorusové jsou do určité míry ohledně vytvoření Svazového státu skeptičtí. Nedávno v době jednání mezi zeměmi veřejnost protestovala a požadovala nespojovat se. Bylo v tom přesvědčení, že integrace povede k plnému připojení Běloruska k RF. Dosud v této věci není žádný pokrok. V Bělorusku byli po vítězství Lukašenka ve volbách masové protesty s požadavkem jeho odchodu a nových voleb.

 

Převzato ze Sharknews.ru

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář