Jdi na obsah Jdi na menu
 


Inspektor Bundeswehru odmítá dodávky těžkých zbraní na Ukrajinu

21. 4. 2022

Inspektor Bundeswehru odmítá dodávky těžkých zbraní na Ukrajinu

 

Bundeswehr nemůže předat 100 obrněných transportérů typu Marder, které Ukrajina požadovala téměř jako ultimátum.

Markus Laubenthal, zástupce generálního inspektora Bundeswehru

21. dubna 2022 - 04:20

 

Takové předání by Bundeswehr výrazně oslabilo, protože by již nebylo možné na eventuality reagovat, uvedl v ranním magazínu zástupce generálního inspektora Bundeswehru.

 

Ukrajina již několik dní požaduje dodání 100 bojových vozidel pěchoty typu Marder z inventáře Bundeswehru. Ale zástupce generálního inspektora Bundeswehru generálporučík Markus Laubenthal takové předání zcela popírá. Těchto zhruba 100 obrněných transportérů Marder, které Bundeswehr využívá k výcviku, nemůže a nebude předáno Ukrajině. Taková dodávka na Ukrajinu by výrazně oslabila Bundeswehr, protože by už nebyla žádná možnost reagovat na eventuality, řekl velitel ve společném ranním programu ARD a ZDF.

 

Velká část obrněných transportérů Marder ve flotile by navíc posloužila i k zajištění náhradních dílů pro provoz.

 

„To znamená, že používáme flotilu, abychom tak řekli, abychom mohli použít tu část, kterou skutečně používáme v našich závazcích NATO a na východním křídle NATO v tuto chvíli, abychom ji mohli také provozovat." poukázal Laubenthal: na věcné mezery, které vznikly v průběhu dřívějších úsporných opatření v Bundeswehru .

 

V Německu vzniká silné protiválečné hnutí

 

Marder navíc není jen tank nebo zbraň, ale celý zbraňový systém, jehož součástí jsou i řízené střely a odpovídající ruční zbraně a střelivo, které musí být technicky vhodné pro použití ve válce. To podle Laubenthala vyžaduje určitou úroveň tréninku, vyžaduje důkladnou přípravu a je třeba k tomu přistupovat vážně. Všechny tyto věci jsou absolutním předpokladem a zásadní, pokud chcete úspěšně bojovat se systémem Marder.

 

(rp,prvnizpravy.cz,diefreiewelt,foto:arch.)