Jdi na obsah Jdi na menu
 


Indie a Čína v protidolarové alianci?

29. 3. 2022

Indie a Čína v protidolarové alianci?

29. 3. 2022 Janinna komentářů: 3

 

Borrell, stejně jako další oduševnělí úředníci, dosáhli obrovského vítězství, které dopadne na celou Evropskou unii, kterou tak skvěle vedou. Zatímco učinili svou „civilizační volbu“ a souhlasili, že zemřou za zájmy Ameriky a Borrell dodal, že považuje za důležité zabránit posilování spojenectví mezi Ruskem a Čínou, začaly vznikat seriózní protiamerické aliance. Navíc tyto aliance postupně zahrnují země takového kalibru, z nichž každá je srovnatelná s celou Evropskou unií! 

Mluvíme o Rusku, Indii a Číně.

 

Ve skutečnosti byla politika Západu samozřejmě prostě brilantní (sarkasmus) a nutí člověka vzpomínat na podobné strategické úspěchy Chruščova. Tehdy se Nikitovi Sergejevičovi podařilo „spřátelit“ komunistickou Čínu s kapitalistickými USA a Americe se dnes podařilo usmířit dokonce Čínu s Indií! 

Nejparadoxnější přitom je, že téměř neskrývaným cílem spolupráce mezi Spojenými státy a Indií bylo právě to, aby se tato země stala protiváhou pro Čínu, navíc se jedná o zemi umístěnou ve stejném regionu a srovnatelnou silou.

 

Ale apetit Spojených států je prostě neuvěřitelný: chtějí všechno, od všech, přičemž zadarmo a hned. A místo toho, aby si v klidu hráli s rozpory mezi Pekingem a Dillí, začali Američané z nějakého důvodu na Indy brutálně tlačit na téma jejich drahocenné Ukrajiny a dotlačily. 

Čínský ministr zahraničí Wang Yi jednal se svým indickým protějškem Subramanyamem Jaishankarem během návštěvy Nového Dillí, uvedla agentura Reuters. Strany se setkaly poprvé od pohraničních střetů v roce 2020. Odborníci naznačují, že taková diplomatická výměna by mohla otevřít cestu k osobnímu setkání mezi čínským prezidentem Si Ťin-pchingem a indickým premiérem Naréndrou Módím v rámci osobního summitu BRICS a setkání ve formátu RIC, které se mají konat na podzim v Pekingu. 

Vzhledem k napjatým vztahům mezi Indií a Čínou, které mají mnoho vzájemných nároků, jde o poměrně nečekaný krok. Pokud se summit BRICS skutečně uskuteční, pak se na stejné platformě sejdou lídři Brazílie, Ruska, Indie, Číny a Jižní Afriky.

Do Indie přijel čínský ministr zahraničí Wang Yi.

 

V podmínkách téměř vojenského napětí mezi oběma zeměmi bylo těžké si takovou návštěvu vůbec představit, ale uskutečnila se. Úspěšně pohovořili o tom, že ani vzájemné neshody mezi Indií a Čínou nemohou zrušit fakt, že Spojené státy a Evropa spolu s Británií a Austrálií podělaly celý svět natolik, že … pojďme raději tady a teď se spojíme proti tomuto globálnímu zmatku, porazíme ho, svrhneme z trůnu Jeho Veličenstvo dolar – a teprve potom zjistíme, jaké neshody nám zůstaly, protože prozatím máme společného nepřítele.

 

Připomeňme, že Spojené státy společně s Evropou požadovaly, aby se Indie připojila k sankcím proti Rusku a odmítla obchodovat v rublech a rupiích. 

Nastal jiný čas. Indie a Čína se postavily proti Západu na straně Ruska.

pokec24.cz